Зеленичани не заборављају „Бокеље“, спомен плоча и клупа у част чувеном ансамблу

У знак сјећања на ансамбл „Бокељи“, у Зеленици је постављена спомен плоча, уз меморијалну клупу око које је посађено осам олеандера.

Меморијални комплекс посвећен легендарним „Бокељима“, идеја је мјештанке Наталије Преочанин Самарџић, која је подјсетила на љепоту њихових пјесама.

– Уз те пјесме смо доживјели тужне и срећне тренутке, вољели, праштали и радовали се. Пуно ми је срце и јако сам срећна што је професор Сеферовић вечерас са нама, казала је Преочанин Самарџић.

Израду меморијалног комплекса финансирао је Зеленичанин Илија Вуксановић, који је и организовао свечаност у част ансамбла „Бокељи“.

-Налазимо се на културно историјском мјесту почетка ансамбла „Бокељи“. Августа 1966. Године овдје је почела њихова младост, пјесма и снови. Пуних 35 година су били музичка лична карта Херцег Новог. Изворном пјесмом су прославили Херцег Нови, Боку Которску, Црну Гору и винули се ван граница тадашње Југославије. Само они су могли у наш град довести највећа музичка имена, оперске примадоне, легенде глумишта и позоришта. Уз нашу градску музику, Егзодусе, мажоретке, представљали су Празник мимозе широм Европе. Оставили су нам велики музички легат, али и обавезу да слиједимо њихов пут, истакао је Вуксановић.

Меморијални комплекс отворио је једини живи члан ансамбла „Бокељи“ Лазар Сеферовић који је казао да је на мјесту спомен обиљежја оставио своју најљепшу младост.

-Колико сам упознат ово је први пут да пјевач, односно група пјевача добије спомен обиљежје, што је културолошки веома необично и запањен сам и дубоко дирнут снагом наших Зеленичана да се покрене и оствари оваква идеја. „Бокељи“ су оставили трагове кроз три химне, љубитељима Боке, ансамбла и добре пјесме, а за шта су заслужни мој брат Душко, као писац текстова – „Има један град на мору“ и „Зеленичке тихе вале“, као и композитор и аранжер Драган Ракић за пјесму „Опет је преда мном Бока“. Ове три химне су симболи љубави према Зеленици, на обалу којом смо шетали боси, подсјетио је Сеферовић.

За окупљене мјештане легендарне пјесме „Бокеља“ извела је клапа Кастел Нуово, а у наставку програма приређена је модна ревија Ане Ковачевић под називом Зеленичка сторија, а потом су Зеленичко вече наставили Егзодуси.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here