Коло српских сестара организује хуманитарни базар за суграђанку Снежану Радовић

Kоло српских сестара из Херцег Новог, увијек је спремно, да помогне свима, којима је потребна помоћ, без обзира на националну и религијску припадност. У суботу планирају хуманитарни базар, а средства ће бити намјењена за лијечење суграђанке Снежане Радовић.

 Предсједница Kола српских сестара Драгица Спаић, у емисији Новско јутро говорила је о активностима у овој организацији, закључујући да хуманост не познаје подјеле ни по каквој основи.

-Коло српских сестара сутра ( субота 17. јуна) планира хуманитарни базар на коме ће покушати прикупити средства за суграђанку Снежану Радовић коју очекује трансплатација бубрега. Базар ће бити одржан на Тргу Николе Ђурковића, од 8 до 12 сати, а послије подне на Шкверу од 16 до 20 сати. За седам дана, 24. јуна  биће организован још један базар, хуманитарног карактера, за Божидара Батричевића, који такође има здравствене проблеме и потребна су му средства за трансплатацију бубрега.

Једна од активности Kола српских сестара је организација поклоничких путовања. У наредном периоду очекује реализацију путовања, које ће бити организовано на нивоу Сабора свих Kола српских сестара из региона и дијаспоре. Циљ путовања је посјета Пећкој патријаршији, Високим Дечанима, Будисавцима, Призренској богословији, цркви Светог Ђорђа и пријем код Владике Рашко призренског Господина Теодосија.

Чланице Kола српских сестара из Херцег Новог редовно иду на славу у Пећку патријаршију и на славу Светога Kраља Дечанског у Дечанима. Том приликом обиђу доста светиња и породица које су у потреби. Према ријечима Драгице Спаић, њихове посјете много значе повратницима на Kосово и Метохију и старцима који су тамо остали да чувају своја огњишта.

Драгица је посебно задовољна са успјешном организацијом Сабора Kола српских сестра из Црне Горе, који је прошле године одржан под Острогом, у Саборном храму у Подгорици и у Херцег Новом. У Херцег Новом се спремају за прославу стогодишњице Kола српских сестара, која ће бити уприличена почетком октобра. Такође, их очекује прослава 120 година од оснивања Kола српских сестара у Београду и 150 година од рођење Надежде Петровић, једне од главних оснивачица Kола српских сестара.

Спаић подсјећа, да у Црној Гори има 23 Kола српских сестара. На сабору, на Михољској превлаци, 2010. године, Митрополит Амфилохије је дао благослов да се оформи Заједница Kола српских сестара ради лакшег функционисања. Ово им много помаже када организују активности на ширем нивоу, као што су биле акције прикупљање новца за Kосово и Метохију и за пострадале у земљотресу у Сирији.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here