„КО СЕ БОЈИ ВИРЏИНИЈЕ ВУЛФ“ ЕДВАРДА ОЛБИЈА НА СЦЕНИ ДВОРАНЕ ПАРК

Представа „Ко се боји Вирџиније Вулф“, Краљевског позоришта Зетски дом, редитеља Паола Мађелија, која већ пола вијека с лакоћом осваја позоришну и филмску публику, биће одиграна у суботу, 19. Марта на сцени Дворане Пaрк, a почетак је заказан за 20 сати.

Улазнице по цијени од 5 еура могу се купити на благајни Дворане Парк од 9 до 12 и од 18 до 20 сати.

Ријеч је о класику америчке драме двадесетог вијека писца Едварда Олбија, у поставци Паола Мађелија, редитеља чија интернационална каријера траје преко педесет година.

Уз режију, Паоло Мађели потписује костимографију са Лином Лековић, као и дизајн свјетла. Сценографи су Лоренцо Банци и Марко Петровић-Нјегош, композитор Лјупче Константинов. На драматуршкој обради комада су радиле Стела Мишковић и ауторка превода Жељка Удовичић – Плештина,  која је између осталог о комаду записала:

Савременост ове представе огледа се и у томе што без страха и врло недвосмислено најављује продорну, агресивну, на све спремну „нову“ генерацију, која промовише замисао да је успјех мјерљив искључиво критеријумима које са собом доноси либерални капитализам.

Ипак, „Virginia Woolf“ пружа нам могућност индивидуалног бијега од друштвених конвенција, сугеришући да се још увијек можемо залагати за могућност избора; за право на сопствену збуњеност и ћутање унутар цивилизације која инсистира на комуникацији буке; охрабрује нас у праву на постављање питања у свијету који таква питања извргава руглу; у праву на романтизам и мелодраму у свијету који се стиди емоција…

Хуморни елементи црне, мрачне, дивље комедије, али са елементима и мелодраме, трагедије, слепстика, па и сатире „Ко се боји Вирџиније Вулф“ Едварда Олбија већ пола вијека позива на преиспитивање друштвених конвенција на оригиналан и снажан начин, који ову драму сврстава у антологијска остварења свјетске драмске литературе.

У овој представи која је премијеру имала 21. новембра 2021. играју Ана Вујошевић, Дејан Иванић, Ана Вучковић и Франо Машковић, са којим у алтернацији игра Новљанин Милош Пејовић.

– Мислим да овдје имамо сјајну подјелу улога и да су ови глумци заиста велики глумци. Мислим и да је овај театар свети, божанствени простор, однос сцене и дворане је апсолутно фанстастичан  – истакао је током рада на представи Мађели.

Ово последње се односи на сам Зетски дом на Цетињу гдје ће 22. марта од 18 часова, у оквиру размјене представа гостовати и „Царево ново одијело“ Херцегновског позоришта и ЈУК Херцег феста.

Термин је одабран стога што је то породична представа коју гледају са подједнаком пажњом и дјеца и одрасли. Поводом свјетског дана позоришта за дјецу и младе (20. марта) и Свјетског дана позоришта (27. март) „Царево ново одијело“ ће бити приказано и на матичној сцени у Дворани Парк у Херцег Новом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here