ИМАМ МЕХО ЕФ. МАРТИНОВИЋ: ПОНОСАН СAM НА МИРНИ СУЖИВОТ У БОКИ

Исламски вјерници ускоро славе Рамазан – мјесец поста, молитве, милости и праштања, девети мјесец муслиманског хиџретског календара, који се рачуна према Мјесецу, а не према Сунцу. Свети мјесец Рамазана ове године почиње 1. априла.

Мехо ефендија Мартиновић главни имам за Боку Которску и Будву, гостујући у Новском јутру РТХН, подсјећа да је Рамазан мјесец поста, објаве Курана, посљедње божије књиге.

– Милостивом Богу самилосном, њему се захваљујемо, Господару свих свијетова. И ми смо њему покорни и дужни да будемо одани, зарад Бога. Рамазан је велика радост за све људе тако да је и духовни и тјелесни и физички и сваки облик човјековог уздизања и покорности оданости Богу. У Рамазану је битно поменути да оно што је Бог прво рекао и обратио се: учите, студирајте у име Бога. Потребно је знање да би вољели Бога. Овај Рамазан је посебно вријеме, да увећавамо наш труд и да изградимо код људи да се човјек промијени, очисти. Рамазан је најбољи чистач, у овом случају човјек је слаб и приближавање створитељу са добрим дјелима, постом, да не користите што имате на столу. То је највећа борба са самим собом. Бог у светој књизи наређује је пост ради уздржавања гријеха, да би били здрави, да се приближимо Богу. Бог је рекао да поред вјеровања у мене једног створитеља,  битно је давање зеката, помагање сиротињи. Јако је битно да у времену рамазанског поста схватимо да је то наше дружење зарад нас самих, да изградимо себе, да разумијемо и  помогнемо онима који немају да направе ифтар. Рамазански пост је једна велика корист. Прекида се с јелом и не користи се ништа до заласка сунца. Заласком сунца долази ифтар и такмичимо се кога боље да угостимо и зато се зове мусафер или гост и за то се треба припремити. Ифтару се радује сваки вјерник, јер једни са другима дијелимо ту радост поста, са својом породицом, са свим људима које сте позвали и угостили. Посланик Мухамед  је рекао да ће имати награду и онај што је постио, а постачу награда неће бити умањена, па макар једном хурмом. Рамазан је посебна радост у том мјесецу могу да постом изграђују свој карактер у сваком смислу, душу оплемене, буду што бољи људи, вјерници. Ево прилике да се Рамазаном очисти душа, да се баланс тијела и душе синхронизује, поручио је ефендија Мехо Мартиновић.

 Рамазан је мјесец поста током којег се вјерујући муслимани света уздржавају од хране, пића, али и лоших мисли и дјела од јутра (суфура) до вечери (ифтара). Ифтар је прекид поста, вечера.

 Након Рамазанског поста, који траје 30 дана, наступа тродневни Рамазански Бајрам, који је круна поста. Послије долази Хаџи Бајрам или Курбан Бајрам, највећи исламски празници. 

Ефендија Мехо Мартиновић наводи да је Меџлис исламске заједнице са сједиштем у Тивту, дошли до закључка да у Бокоторском заливу живи више од 4 000 припадника исламске вјероисповијести.

– Дужни смо да сваком човјеку дамо слободу упражњавања вјере, да обезбиједимо адекватне услове за молитву. Захваљујући Богу, добрим људима, разумијевању мирних људи Бокоторског залива  – гдје сам поносан да можемо градити заједнички живот  и то је оно што ће нас сретати, то је оно што Бока заслужује, да се склад, суживот и различитости не доведе,  не дај Боже, до нечега што би неко другачије разумио. Тек када се боље упознамо видимо колико смо исти, колико је битно да будемо једни са другима и на тај начин ће нас сви цивилизовани људи и заједнице препознати, као једно добро, здраво друштво, објаснио је ефендија.

Главни имам за Боку Которску и Будву Мехо еф. Мартиновић, каже да ће ускоро бити обезбијеђен молитвени простор у Кумбору.

– Мешихат исламске заједнице ће ускоро наставити са другом фазом радова. Завршени су груби радови. Надам се да ће у кратком периоду доћи до завршетка свих радова и отварања Месџида, што је  много значајано за све Муслимане Херцег Новог, као  и за туристе, исламске вјере. Знамо да је ово мјесто дио Црне Горе одакле треба и цивилизација да иде горе. Ми смо ту препознатљиви  и примјер суживота. Ти туристи који долазе овдје, морају имају мјесто за молитву, казао је главни  имам.

Са представницима четири општине Боке и Будве координирам и вјерујем да можемо се усредсредити и направити договор, да обезбиједимо оно што је нужна потреба Муслимана. Вјерујем да можемо доћи до здравог рјешења, очекује главни имам.

Један од кључних проблема је недостак мезарја (гробља) за припаднике исламске вјероисповијести.

– Имамо обећања предјседника општине Херцег Нови Стевана Катића  и неке најаве да ће се наћи неко рјешење. Вјерујем да је питање мезарлука за муслимане више цивилизацијски чин. Закаснили су сви што је апсурд. Свако има право да се сахрани. Јако је битно да ријешимо то круцијално питање,а то је питање гробља. Комплетно у Боки Которској, сви су неким дијелом са те стране ускраћени, због недостатка парцела. Вјерујем да можемо заједнички да ријешимо све те ствари, да разумијемо обичаје и култури свих ,да имају право на вјеру, на нацију, обичаје. Могуће је да нас само стаза цвијећа дијели од градског гробља. Муслимани се на посебан начин сахрањују, то је поштовање,  то су правила вјере, објашњава главни имам за Боку Которску и Будву.

Мехо ефендија Мартиновић, поручује да се не смије дозволити да нам се разруши  благодат  вјере.  Поносан  на своје дјеловање, каже, да не може да окрене главу према џамији, а да заборави комшију и све људе. Оно што нам  чини срећу је да заједнички  честитамо празнике и Божић и Бајрам и да тако можемо да покажемо да желимо добро и мир. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here