ПРЕКО 1300 УКРАЈИНСКИХ ИЗБЈЕГЛИЦА ЕВИДЕНТИРАНО НА ХЕРЦЕГНОВСКИМ ГРАНИЧНИМ ПРЕЛАЗИМА

Преко граничних прелаза у Херцег Новом, од почетка ратних дешавања у Украјини, односно од 24. фебруара, регистрован је повећан број долазака држављана ове земље у Црну Гору. Њих је до сада било 1302.

Како је казао помоћник командира граничне полиције Игор Бојовић, они су транзитирали преко Пољске, Мађарске, БиХ и Хрватске до границе са Црном Гором, гдје желе да остану до даљњег.

– Сви држављани Украјине који тренутно бораве у Црној Гори биће обухваћени Одлуком о одобравању привремене заштите, који је Влада донијела 12. марта, на основу предлога Министарства унутрашњих послова, а сходно препорукама Европске комисије. Примјеном овог концепта одобрава се привемена заштита и након законског права на боравак до 90 дана и то на период од једне године за држављане Украјине, који се не могу вратити у ту земљу, коју су били присиљени да напусте због оружаних сукоба – наводи он.

На граничним прелазима у Херцег Новом, како информише Бојовић, нема повећаног промета, иако су од 12. марта епидемиолошке мјере ублажене и за улазак у нашу земљу више није неопходно посједовати ковид потврду и тест.

– Овим потезом створени су предуслови за масовинији долазак гостију, како се буде примицала туристичка сезона. На граничним прелазима већ обављамо припреме кроз планирање потребне испомоћи службеника Граничне полиције из других станица, као и свих активности неопходних за сузбијање прекограничног криминала у условима отежаног рада у љетњем периоду – казао је он.

Већи промет, како објашњава, забиљежен је у односу на фебруар прошле године и то број путника за 45% и око 48% броја возила. Бојовић истиче да је тај проценат очекиван, због строжих епидемиолошких мјера које су биле на сзнази прошле године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here