Књижевни свијет Маје Херман Секулић сутра пред херцегновским читaoцима

Разговор са књижевницом др Мајом Херман Секулић, у организацији ЈУК Херцег фест, биће уприличен сутра (четвртак, 27. јун) у Кући нобеловца Ива Андрића у 20 сати.

Са ауторком ће разговарати умјетник Нино Радош, а придружиће се директор Завода за издавање уџбеника (Београд) Драгољуб Којчић и пјесник Радомир Уљаревић.

Током вечери публика ће имати прилике да чује појединости о књижевном свијету Маје Херман Секулић, актуелним пројектима, а слушаће и одабране ауторкине стихове, о којима је похвално писао и Јосиф Бродски.

Како наводе из кровне установе културе Херцег Новог, Маја Херман Секулић је у овом вијеку, једна од наших највише награђиваних не само књижевница, него уопште умјетница у свијету, са 25 књига преведених на 27 језика и вишеструким титулама амбасадора културе и добре воље под покровитељством УНЕСКО-а. Недавно је проглашена за једну од „50 незаборавних жена Европе“ и „стуб културе Европе“ у великом пројекту под називом Стокхолм 2025, у пет томова на пет континената.

Њен роман „Девет живота Милене Павловић Барилли“ проглашен је прошле године за најбољи страни роман у Италији и управо је изашло друго издање.

Поред свјетских признања, Маја Херман једина је наша жива књижевница којој су два велика издавача – Службени гласник и Завод за уџбенике, објавили „Изабрана дјела“ и о чијем је дјелу одржана велика међународна академска конференција.

Добитник је награде за животно дјело и повеље „Симо Матавуљ“ од Удружења књижевника Србије. Недавно је постављена и за потпредседника Интернационалне Академије етике из Индије, а члан је и Америчке Академије пјесника. Проглашена је за Глобалну икону поезије 2020, а 2018. за Икону стила Србије 20. и 21. вијека, у истоименој књизи.

Поред књига поезије, романа, есеја и путописа, урадила је капиталне преводе свјетских писаца и увела нова имена и појмове у нашу књижевну науку. Неке њене књиге су уджбеници на катедрама сиром региона. Још увијек је прва и једина Српкиња која је докторирала на престизном Ајви лиг универзитету Принстон у САД.

Предавала је на више угледнијих америчких универзитета, свјетски је путник, живјела је чак на три континента, а сада живи између Београда и Њујорка. Члан је УКС-а, СКД-а, српског и америчког ПЕН-а.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here