КИНА И АСЕАН УСПОСТАВИЛИ СВЕОБУХВАТНО СТРАТЕШКО ПАРТНЕРСТВО

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co., Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Кине.

Кина и Асоцијација земаља југоисточне Азије (АСЕАН) одлучиле су у понедељак да успоставе свеобухватно стратешко партнерство, што је нова прекретница у односима између двије стране.

Предсједник Кине Си Ђинпинг је то саопштио на виртуелном самиту поводом обиљежавања 30. годишњице дијалога између Кине и АСЕАН-а.

Говорећи о добросусједским односима, Си је подсјетио да је Кина била добар сусјед и рекао да ће заувијек бити добар пријатељ и добар партнер са АСЕАН-ом.

-Кина ће непоколебљиво гледати на АСЕАН као приоритет у својој дипломатији сусједства, подржаваће његово централно мјесто у регионалном оквиру и подржаваће тај блок у игрању веће улоге у регионалним и међународним пословима, истакао је кинески предсједник.

Говорећи о вакцинама, Си је рекао да је Кина спремна да донира додатних 150 милиона доза вакцине против ковида-19 земљама АСЕАН-а.

-Кина ће допринијети са додатних 5 милиона долара Фонду за одговор на ковид-19 АСЕАН-а, а такође ће појачати заједничку производњу вакцина и трансфер технологије, нагласио је Си.

Он се осврнуо и на развој и с тим у вези навео да је Кина спремна да пружи АСЕАН-у још 1,5 милијарди долара развојне помоћи у наредне три године како би подржала земље АСЕАН-а у борби против ковида-19 и економском опоравку.

-Кина је спремна да увози више квалитетних производа из земаља АСЕАН-а, укључујући пољопривредне производе у вриједности од 150 милијарди долара у наредних пет година, истакао је Си Ђинпинг.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here