Караван културе говора посјетио Херцег Нови

У оквиру пројекта под називом Караван културе јавног говора, Удружењe за развој и унапређивање културе говора „Изражајност“ организовало је у Резиденцији Љубибратића на Топлој радионицу чији је циљ био унапређивање културе говора и вербалног изражавања. Предавачи су били дипломирани глумац Милан Босиљчић и комуниколог Слободан Роксандић.

Како је за РТХН казао Босиљчић, пројекат је усмјерен првенствено на наставнике и професоре, као језичке васпитаче, али и на младе и ОСИ популацију.

Милан Босиљчић, дипломирани глумац

– Нажалост, дошли смо до сазнања да се вјештине попут дикције, невербалне комуникације, културе говора не изучавају темељно, као на академијама умјетности. Самим тим просвјетни радници спадају у јавне говорнике, јер њихово позориште, односно сцена је њихова учионица – наводи он.

Дјеловање удружења заправо је проширено на младе и ОСИ популацију, за коју су урађене и аудио књиге у којима је обрађено правилно изговарање текста.

Иницијална идеја је, како прича Босиљчић, била да караван обилази градове и његује добре говорне навике код дјеце, младих или родитеља, зависно од тога шта пројекат подразумијева.

– Овај конкретно подразумијева рад са дјецом и младима. Задовољство ми је што смо напокон дошли у Херцег Нови, да и овдје покренемо ту тему. Али оно што је важно и што нам је жеља, је да овај Караван културе говора не буде само један град у низу, који ћемо негдје прибиљежити да смо били и предати извјештај, већ да након овог Каравана Херцег Нови стратешки усвоји то, јер да би темељније радили са дјецом треба да радимо кроз вишедневне радионице –  објашњава Босиљчић.

Полазници радионица у Херцег Новом, међутим, похађали су једну у оквиру које је отвoрена тема културе говора, о којој су и сами имали прилике да по нешто кажу.

– На младима је будућност, да ли ће сутра они бити неки пословни људи, или ће можда водити овај град, важно је како ће се изражавати. Једноставно, то је социјална вјештина 21. вијека, која је и даље присутна и врло важна. Драго ми је што је то препознато и што је и Херцег Нови дошао на ред. Да се похвалим, ово је 59. град који смо обишли у протеклих шест година – казао је Босиљчић.

Сви полазници радионице добили су на поклон књигу „Проговори да видим ко си“, комуниколoга Слободана Роксандића, члана Удружења за развој и унапређивање културе говора „Изражајност“.

Припрема пројекта трајала је двије године, током којих су чланови Удружења посматрали наставу и пратили њену проблематику у двије новосадске и двије београдске школе. Реализацију је подржала Управа за дијаспору Министарства спољних послова Републике Србије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here