Јавна расправа о буџету: Приходи Општине показују тенденцију раста

Централна јавна расправа на предлог Одлуке о буџету Општине Херцег Нови одржана је данас у сали Скупштине Општине, гдје је грађанима представљен нацрт одлуке према којем ће локална управа наредне године на располагању имати 29,12 милиона еура.

Према ријечима секретара за финансије Немање Јунчара, буџет укључује 2,5 милиона еура средстава пренесених из ове године, али приходи Општине показују тенденцију раста.

Немања Јунчар, секретар за финансије

– Порез на непокретности највећи је приход буџета за 2024. годину и планиран је на 10,7 милиона, што чини 37% укупног буџета. Када је у питању накнада за урбано опремање – урбана санација, представља други приход по висини и планиран је на 4,8 милиона, односно 16% укупних прихода. Ово јасно показује да ова два прихода чине више од половине укупног буџета Општине Херцег Нови за наредну годину – наводи он.

Аналогно приходима, како је казао, планирани су и издаци на исти износ, како би буџет био уравнотежен.

– Што се тиче техничких издатака, односно оперативног буџета, он је планиран на 17,78 милиона, што је на нивоу прошлогодишњег и чини 61% укупног буџета. Уз лична примања запослених, како у Општини, тако и у јавним установама, а ту спадају и издаци за текуће и одржавање комплетне градске инфраструктуре, као и трансфери појединцима, невладиним организацијама, политичким партијама које партиципирају у раду Скупштине Општине, јавним предузећима, како за техничко одржавање, тако и за набавку нове опреме – објаснио је Јунчар.

Напоменуо је да су издаци за подршку спортским организацијама увећани на 1,5 милиона, јер ће Херцег Нови наредне године бити Европски град спорта.

Капитални буџет планиран је на износ од 11,37 милиона еура, што чини 40% укупног планираног буџета.

– Као и ранијих година фокус је на инфраструктуре. Путне инфраструктуре имамо 3,45 милиона еура, за водоводну и канализациону мрежу, израду планора и пројеката укупно 4,54 милиона, као и намјенски за аутобуску станицу, градску пијацу, спомен обиљежја, капеле и слично 1,63 милиона – казао је он.

На питање заинтересованих чиме у локалној управи оправдавају увећање пореске стопе, која представља главни разлог рекордног буџета, Јунчар је казао да то није надлежност Секретаријата за финансије, већ за Управу локалних јавних прихода, али да је стопа знатно нижа него у Тивту, Котору и Будви.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here