Изложба Вељка Михајловића обојена љубављу према Боки

У новој сезони у Спа галерији Института Игало трећа отворена изложба значила је сусрет са академским сликаром Вељком Михајловићем из Београда, који се представио са двадесетак радова рађених уљем на платну и објадињених насловом „Бока“.

Михајловић је истакао да је чест гост у Боки, али да никада није имао довољно алата да овдје и слика.

Сликар Вељко Михајловић

– Прошле године боравио сам на Росама и почео са Херцегновским заливом, а онда наставио са Которским и са Рисанским… Овдје сам показао само Херцегновски. Бока је чудо сама по себи. Не могу да верујем да човјек не остане задивљен оним што види, поготово сликар. Невјероватно је шта је природа направила на тако малом простору. Али, морам да кажем да се види да је човјек то нарочито последњих година нарушио. Како ће се завршити не знам, али чини ми се да би то нека озбиљна урбанистичка рука могла да среди, а држава да стане на пут, не могу да кажем дивљој градњи, али градњи која нарушава ову лепоту – каже Михајловић.

Чињеницу да је приредио чак 220 самосталних изложби умјетник коментарише једноставно.

– Накупиле се године па и изложбе – скроман је Михајловић.

За ову која је синоћ отворена захвалио је својим београдским и пријатељима са Роса који су га подржавали.

Изложбу „Бока“ отворила је Витка Вујновић причом о плавој боји, небу и мору, доминантим на сликама Вељка Михајловића.

– Плаво је дубоко и високо! Довољно да заронимо до дна себе и да се мишљу винемо до неба. Без граница. Плаво је слободно. Али под плаветнилом неба и мора Боке слутимо и све друге боје. Све нијансе облака, све боје корала, риба, трава, морских стијена. Видимо мир али можемо наслутити и олују. Плава је увијек на крајњем рубу онога што видимо – рекла је Вујновић подсјећајући да на том рубу, на сликама Вељка Михајловића видимо обалу, куће расуте попут звијезда на небу, а у њима слутимо људе, живот који траје, неуништив и вјечан.

Једна од оцјена била је и да је овај дио Михајловићевог стваралачког опуса обојен очигледном љубављу према Боки.

Изложбу можете погледати наредних десетак дана у Спа галерији Института Игало.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here