Изложба “Никола Тесла – човек из будућности” отворена у Дворани Парк

Путујућа изложба “Никола Тесла – човјек из будућности” која обухвата дио богате заоставштине једног од највећих свјетских научника, Николе Тесле, отворена је у холу Дворане Парк у Херцег Новом, као дио програма „Пријатељи у гостима“ 55. Празника мимозе.

Изложбу, која је до сада обишла велики број градова широм свијета отворила је директорица Музеја Николе Тесле у Београду, Ивона Јевтић. Она је рекла да изложена основна поставка на којој је приказан дио Теслиних личних предмета и проналазака и најавила да ће током љета, на филмском фестивалу у Херцег Новом бити приказан и недавно снимљен документарно играни филм о Николи Тесли који је имао премијеру у Америци и Београду.

Посјетиоце је кроз изложбу провео Владимир Перић, кустос музеја Николе Тесле који је хронолошки испричао причу о животу и раду Николе Тесле, од рођења до смрти.

-Ова поставка представља основу, неколико најважнијих Теслиних проналазака и Теслиних патената. Трудимо се да његово дело које је прилично велико, јер он је у свом животу имао преко 300 патената, обухватимо цијело, кроз научне области, као што су индукциони мотори и полифазни систем који је савременом свијету толико важан, такође, високофреквентне струје, чувени Теслин трансформатор и машинство. Мисија је да управо кроз те области покријемо са радним моделима који су  посетиоцима најзанимљивији, да обухватимо сваку од тих области, а опет да покажемо оно што је најважније и, наравно, да одговоримо захтјевима простора где излажемо – казао је Перић.

Кроз изложену колекцију Теслиних патената и проналазака посјетиоци изложбе имају увид и у све најбитније догађаје из његовог живота.

-Сами визуали причају причу о Николи Тесли, коју прате музејски експонати, односно, радни модели и макете. Оно по чему је музеј Николе Тесле карактеристичан јесу управо ти радни модели који покушавају широј публици да дочарају можда нешто што је некоме компликовано, што се тиче уопште техничког знања, а опет да буду интересантни и занимљиви. Тако су, што се тиче ове поставке, изложени први индукциони мотор са ротором у облику диска и чувени индукциони мотор, такозвано Колумбово јаје, Теслин трансфотрматор који је увек свима најинтересантнији и радни модел пумпе која спада у област машинства којим се Тесла бавио, а свакако се трудимо да и тај дио прикажемо. Ту је реплика бисте Николе Тесле коју је урадио Иван Мештовић, коју је Тесла сам, лично наручио. Изложена је и реплика јединог портрета Николе Тесле, чувени “Плави портрет” чији је аутор Вилма Парлаги, мађарска принцеза и Теслина пријатељица – рекао је Перић.

Тесла је неко вријеме био заборављен, али је у посљедњих петнаестак, двадесет година постао познати глобални феномен и бренд и јако је важно значај његовог дјела показати, посебно млађим људима, управо да би схватили која је величина његовог генија и који је значај проналазака које је нама као човјечанству оставио.

-Нама стижу позиви са свих страна. Оно што је негдје јако важно, направили смо договор са музејом који се налази на хидроцентрали Нијагари која је јако важна за уопште везу са Теслом. Свој највећи пројекат Тесла је управо тамо реализовао, тако да у плану је једна изложба која ће у сарадњи са њима бити одржана следеће године, а што се тиче изложби мањих формата, свакако и у овој години. Директно из Херцег Новог прелазимо у Требиње, у Музеј Херцеговине, са истом поставком, закључио је Перић.

Изложба „Никола Тесла – Човек из будућности“ биће отворена до краја марта.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here