Изложба калиграфских радова у недељу на Белависти

Школица ћилиричне калиграфије, при Цркви Светог Спаса на Топлој и Светосавска Православна омладина Новска „Спона“, организују прву самосталну изложбу калиграфских радова, у недељу, 13. aвгуста у 20 часова на тргу Белависта, на тему „Богослужење србљака, јасеновачки новомученици“.

На изложби ће бити представљени радови полазника школе Ђорђа Павловића, Данице Војновић, Матеа Дакића и Теодоре Бајић.

Јереј  Зоран Миљанић за РТХН је казао да је школа калиграфије почела прије двије године.

-Постепено смо ишли из курса у курс. Први курс је био савлађивање уставне ћирилице, а други је био везан за старословенску азбуку. Ове године смо прошли десето дневни курс на којем смо радили наслове то јест слова у слову. Ова техника захтијева раван положај леђа, један одређени ниво руке, лагано повлачење и велику стрпљивост. Правило је да се после сваког слова умочи перо у мастило како би тоналитет слова био хомоген. Раније су калиграфи користили природна пера, а сада су она вјештачка па имамо дрвени држач, метално перо које је различитих димензија, зависно од формата у коме се ради, објаснио је Mиљанић.

До сада су, како каже, едуковали око 20 дјеце, који знају и уставну и старословенску ћирилицу, а неки су прошли и слово у слову.

-Дјеца су приликом учења старословенске калиграфије, кроз часове вјеронауке и молитве доста савладала црквенословенски језик, симултани превод и читање са акцентовањем. Црквенословенски језик, по угледу на старословенски језик, су креирали Кирило и Методије и он је направљен по узору на грчки језик, у коме је свака реч акцентована и тај акценат им даје значење. Дјеца у нашој школи су узраста од 8 разреда до средњошколаца, казао је Миљанић.

Полазнику школе калиграфије Ђорђе Павловић, почетак је био најтежи.

-Први курс је био 2020 године са нашим професором Душаном Мишићем из Београда. Прво смо почели са повлачењем линија и разливањем мастила што је био најтежи дио. Онда смо морали увјежбати покрете за свако слово.

Како објашњава Миљанић на овој изложби  сабраће више радова који су имали тематске цјелине, о Божићу, Васкрсу и Видовдану, али и Јасеновцу.

-Посјетиоци ће имати прилику да у једном тексту који је исписан на свитку види иницијале то јест почетна слова, која су већих димензија и која се боје акрилним бојама и позлаћују. Имамо  и завршетак калиграфских радова са православном орнаментиком. Читав рад представља комбинацију игре дјетиње, умјетничког израза и молитве на самом папиру.

На отварању изложбе бесједиће протојереј Никола Тодоровић, а наступиће и дјечији хор „Преподобна Касија“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here