ИЗЛОЖБА ФАКСИМИЛА MИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ ДО 19. СЕПТЕМБРА

45

У оквиру манифестације Дани српске ћириличне писмености, синоћ је у цркви Светог Архангела на Белависти уприличена изложба факсимила Мирослављево јеванђеље коју је приредио Вељко Топаловић.

Ова дивна и благословена књига једна је од најзначајнијих ћириличних књига српског и јужнословенског народа 12. вијека, казао је архијерејски намјесник за Херцег Нови Обрен Јовановић.

Није било љепшега начина да започнемо црквену Нову годину него отварањем ових благословених страница Мирослављевог јенађеља. Црквена Нова година је наслијеђена из јеврејског времена. Код Јевреја Нова година је почињала 1. септембра када су убирани плодови које је Бог дао и онда су Јевреји приносили жртву и благодарност Богу. Нова година се тада рачунала од септембра. По предању и Исус је у септембру са 12 година ушао у Синагогу у Назарет да приповједа. И велика битка када је цар Константин добио цара Максценсија послије кога је наступио Милански едикт и настала слобода хришћана, казао је Јовановић.

Ова изложба приређена је захваљујући сарадњи са Гораном Вуком Мећавом из Бања Луке, који је донио ово фототипско издање. Говорећи о настанку јеванђеља и његом путу, он је истакао да му је драго што је дио манифестације у којој ће бити обиљежено 110 година од освештења Цркве Светог Архангела Михаила.

-Данас се Мирослављево јеванђеље налази у Народном музеју у Београду гдје се чува у посебним условима . Међутим вријеме је учино своје и јеванђеље је оштећено. Задње информације говоре да је дошло до великог оштећена пергамента. За вриједност јеванђеља у тренутку када је било израђено, могла су да се направе два, три града типа утврђења као што је Голубац. Ово фототипско издање је тренутно најквалитетније одрађено у свијету. Књигу је 2005. УНЕСКО уврстио у Свјетску баштину названу Памћење свијета. То је изузетна књига и најстарији писани ћирилични сачувани споменик, казао је Мећава.

Поводом 110 година освештења цркве на Белависти у недељу 19. септембра свету архијерејску литургију служиће митрополит црногорско приморски Јоаникије. Изложбу можете погледати до 19.септембра у цркви Светог Архангела Михаила.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here