АКАДЕМИЈА ЗА KВАЛИТЕТНИЈЕ ВОДОСНАБДИЈЕВАЊЕ У ПРЕKОГРАНИЧНОМ ПОДРУЧЈУ БИХ И ЦГ

59

У оквиру пројекта „Акција за повећање енергетске и водне ефикасности услуга водоснабдијевања“, финансираног од стране Европске уније кроз ИПА програм прекограничне сарадње Босна и Херцеговина – Црна Гора, од 07. до 10. септембра 2021. године у Херцег Новом је одржан тренинг под називом „Академија о побољшању енергетске и водне ефикасности у сектору водоснабдијевања“. Академија је организована са циљем јачања капацитета водоводних предузећа за ресурно ефикасније пословање и пружање што квалитеније услуге водоснабдијевања. Овај програм је наставак вишегодишње сарадње са Ђевадом Колџом и његовом Water loss Academy (Сарајево), који је  обезбиједио херцегновском Водоводу вриједну донацију у опреми за детекцију губитака воде, чиме је изабрао наш град као полигон за тестирање знања и опреме о детекцији, саопштено је из ДОО Водовод и канализација Херцег Нови.

Преко 60 представника водовода из прекограничног подручја између Босне и Херцеговине и Црне Горе стекло је теоријско и практично знање потребно за смањење губитака воде и енергије. У пилот пројекту учествују водоводна предузећа из Херцег Новог и Котора из Црне Горе, као и водоводи Фоче, Високог и Устиколине из Босне и Херцеговине. Израдом стратегија за побољшање водне и енергетске ефикасности креира се јасан пут који ће довести до остварења постављених циљева кроз ефикасно планирање и правовремено праћење успјешности мјера за побољшање али главни предуслов је снажна организацијска посвећеност ка сталном унапријеђењу ресурсне ефикасности.

Поред теоријског и практичног знања, учесници су кроз дискусије размијенили бројна искуства, подијелили добре праксе и успоставили корисне контакте, саопштила је техничка координаторка Шејла Махмутовић.

Директорица Водовода и канализација Херцег Нови, Оливера Доклестић, закључила је да догађаји попут ове Академије су врло корисни будући да окупљају велики број представника водоводних предузећа и омогућавају им размјену искустава.

–  На овај начин стичемо осјећај да нисмо сами као и мотивацију да устрајемо у борби за превазилажењем истих. Осим тога, чули смо много важних и корисних информација, како на предавањима, тако и на терену. Сматрам да су учесници стекли вриједно знање које је могуће примијенити у пракси, што ће, за ВиK Херцег Нови, бити још један корак ка унапријеђењу пословања и смањењу губитака воде и енергије, казала је Доклестић.

Руководиоц Службе за електромашинско одржавање у ДОО Водовод и канализација ХН Драган Влатковић, изнио је пресјек могућности енергетске уштеде и презентовао шта су у овом предузећу примјенили на оптимизацији система, изради СКАДА система и телеметрији за надзор.

Лазар Ставњак из ЈKП „Врело“ Чајниче је истакао да  Босна и Херцеговина и Црна Гора, имају значајан потенцијал за употребу обновљивих извора енергије који водоводима могу омогућити дугорочну фискалну стабилност и сигурност снабдијевања. Водоводно предузеће Чајниче тренутно припрема пројекат посвећен изградњи цијевне турбине и стога нам се посебно допао сегмент Академије посвећен зеленој енергији.

Љиљана Пaсуљевић из Водовода  Херцег Нови је изјавила да је радује што се путем оваквих догађаја врши промоција бенчмаркинга, алата који је помогао да успостави боља сарадња међу секторима унутар фирме.

Уз слоган „Свака кап и киловат су важни“, Европска унија је у циљу постизања дугорочне ресурсне ефикасности у сектору водоснабдијевања финансијски подржала реализацију овог пројекта, чиме се кроз примјену заједничких акција на побољшању енергетске и водне ефикасности водоснабдијевања настоји ојачати одрживи развој у преко 70 општина и градова прекограничног подручја БиХ и Црне Горе, који заједно од 1. децембра 2019. проводе Центар за енергију околину и ресурсе – ЦЕНЕР 21 из Сарајева , те Црногорски центар енергетске ефикасности из Подгорице и трајаће 24 мјесеца. Укупни  буџет пројекта је преко 305.000 еура, од чега је Европска унија обезбиједила 259.603,82 еура бесповратних средстава.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here