АНА ЗАМБЕЛИЋ ПИШТАЛО: И ОВЕ ГОДИНЕ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ЂАЧКЕ КАРТЕ

163

Почео је пријем захтјева за помоћ при куповини ђачких претплатних карата, казала је Ана Замбелић Пиштало секретарка за културу и образовање гостујући у емисији Новско поподне РТХН. Она је истакла и да ће услиједити измјена одлуке о стипендирању како би, у оквиру законских могућности, повећали мјесечне износе стипендије.

Расписивање конкурса за додјелу студентске стипендије планирано је крајем овог или почетком наредног мјесеца, казала је Замбелић Пиштало.

-Увијек водимо рачуна да дамо шансу студентима да и у септембарском року положе испите и тако створе услове да конкуришу за стипендију. Одлука о стипендирању би требала бити измјењена у једном дијелу, у складу са законским могућностима, видјећемо колике су нам могућности да мјесечни износ стипендија буде повећан, а поготово буџетска линија која је намјењана талентованим ученицима и студентима. Све више је младих људи који нам подносе захтјеве и ми се посебно радујемо томе јер поред тога што је Херцег Нови познат и препознат као град културе, заиста би требао да се поноси својим младима гдје год да се они налазе. Није поштапалица, то је чињеница да су млади људи садашњост и будућност сваког града па тако и Херцег Новог.

У току је пријем захтјева за помоћ при куповини ђачких карата, истакла је секретарка Замбелић Пиштало.

-У претходне три године са те буџетске линије смо помогли велики број ђака са сеоског подручја али и дјеце која путују у Котор и Тиват јер је намјера локалне самоуправе била да у том дијелу да значајну финансијску подршку породицама. Ко остварује право на бесплатну ђачку карту дефинисано је Одлука о критеријумима у том сегменту, казала је Замбелић Пиштало.

Буџетом Општине Херцег Нови претходне године је било предвиђено 75 000 еура за стипендије, а 65 000 еура за ђачке карте, док је буџетом ове године предвиђено мање средстава. Она је објаснила да ове године нису плаћали уџбенике за основце јер је то урадила држава, али су првацима у основним школама поклонили школски прибор, а вјерује да ће средства планирана за куповину уџбеника преусмјерити на другу буџетску линију, али у оквиру законских одредби.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here