ИЗБЈЕГЛИ ИЗ УКРАЈИНЕ СКРОМНИ У ЗАХТЈЕВИМА, НАЈВИШЕ ТРАЖЕ САВЈЕТОДАВНУ ПОМОЋ

Од почетка ратних дешавања у Украјини, Општинској организацији Црвеног крста у Херцег Новом обратило се 150 избјеглих лица. Волонтери преводиоци у просторијама ове хуманитарне организације ангажовани су сваког радног дана од 10 до 13 сати.

Како је за РТХН казала вд секретарка Црвеног крста Херцег Нови Милена Шћекић, избјеглице из Украјине највише траже савјетодавну помоћ и врло су скромни у захтјевима.

– Интересује их дје се могу пријавити и добити тај документ који доказује њихов избјеглички статус у земљи, који је њихов обим права. На који начин могу да остваре здравствени заштиту, то је нешто што свакога брине, јер међу њима има доста трудница и старијих лица, којима је потребна редовна терапија за нека хронична обољења. Потребна им је помоћ и асистенција како да упишу дјецу у школу, да ли могу дјеца да се упишу у вртиће и које су процедуре – објашњава она.

ОО Црвени крст је у сталној комуникацији са свим локалним институцијама, како би избјеглима олакшали приступ правима, односно остваривању здравствене заштите и образовању, јер је међу њима највише дјеце.

– За друге видове помоћи нису се обраћали. Понекад им је потребна гардероба, јер су дошли са зимском, а код нас је сад већ топлије вријеме. Некад за дјецу немају неку љетњу робицу. То је оно што траже у овом тренутку, али и неку сигурност уколико ово потраје, па не буду у могућноасти да приходују, да ли могу рачунати на помоћ, мада доста њих жели да се врати – наводи Шћекић.

На црногорском приморју већ дуже времена живи и ради велика заједница Украјинаца. Они су приступили Црвеном крсту. То су људи који говоре украјинским и руским језиком, па су свакодневно ангажовани као помоћ у комуникацији.

– Они су се као заједница овдје јако лијепо организовали и донирају уколико постоји потреба. Морам похвалити предшколску установу „Наша радост“ који су се организовали, па сваког петак прикупљању половну гардеробу и доносе у Црвени крст, која није најмејења само украјинском, већ и домицилном становништву – казала је Шћекић.

За сада, како наводи, не постоји потреба за неким конкретним стварима, али је за очекивати да у наредном периоду помоћ бити итекако потребна, не само избјеглима из Украјние, већ и домаћем становништву које живи у стању социјалне потребе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here