Изабран жири главног програма 35. ФФХН-МФФ

Жири главног програма 35. Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала чиниће редитељи Зринко Огреста, Срђан Драгојевић и Иван Икић, глумица Јелена Гавриловић и сценариста Стефан Бошковић. Они ће донијети одлуку о томе коме иде Гранд Приx – Златна мимоза за најбољи филм, као и остале награде у оквиру такмичарске селекције дугометражног играног филма овогодишњег издања фестивала.


Зринко Огреста је филмски редатељ и сценариста, доктор умјетности и редовни професор филмске режије на загребачкој Академији драмске умјетности, те члан Европске филмске академије са сједиштем у Берлину. Аутор је цјеловечерњих играних филмова интимистичко-психолошке оријентације, који су приказивани и награђивани на угледним међународним и овдашњим фестивалима: Берлин, Венеција, Карлове Вари, Лондон, Монтпеље, Хаифа, Денвер, Милано, Пула, Москва и други.
Нарочито се истичу: номинација за Европску филмску награду у категорији дебитантског филма за филм Крхотине, најугледнија свјетска телевизијска награда При Италија за филм Испрани, Сребрни кристални глобус на фестивалу у Карловим Варима за филм Ту и посебно признање на Берлиналеј за филм С оне стране. Од осам његових цјеловечерњих играних филмова, чак четири су награђена Великом златном ареном за најбољи филм на филмском фестивалу у Пули: Испрани – 1995. године, Ту – 2003, С оне стране – 2016 и Плави цвијет – 2021. године. Побједник је фестивала у Херцег Новом 2016. године са филмом С оне стране.

Срђан Драгојевић, је редитељ и сценариста, аутор осам међународно награђиваних дугометражних играних филмова, који су били у званичним селекцијама бројних престижних фестивала.
Дипломирао је Клиничку психологију на Филозофском факултету у Београду и Филмску и ТВ режију на Факултету драмских умјетности у Београду. Био је студент генерације на Факултету драмских уметности 1992. године. Објављивао је поезију и прозу у свим књижевним часописима СФРЈ. Објавио је три књиге поезије. За Књигу акционе поезије добитник је награде Бранко Радичевић 1986. године. Објавио је још пет књига, двије књиге са својим сценаријима и три књиге за децу. Његов најновији пројекат је филм Небеса, који је имао свјетску премијеру на филмском фестивалу у Локарну 2021. године. Режирао је и ТВ новогодишњи специјал Два сата квалитетног ТВ програма, медијске кампање и многобројне рекламне спотове.

Иван Икић је редитељ филма Оаза који је добитник Europa Cinemas Label за најбољи европски филм у оквиру Дана аутора на фестивалу у Венецији 2020. године, као и филма Варвари који је 2014. године добио Специјално признање жирија у оквиру програма Еast of the West на фестивалу у Карловим Варима, као и награду за најбољи филм на фестивалу у Линцу.
Икић је 2016. године са пројектом за филм Оаза изабран као један од шест редитеља из цијелог свијета за Cinefondation Residence програм Канског фестивала. Његов филм Оаза освојио је Гранд при – Златну мимозу за најбољи филм на прошлогодишњем, 34. Филмском фестивалу Херцег Нови – Монтенегро филм фестивалу.

Јелена Гавриловић је глумица популарна широм Балкана, која има богату каријеру на телевизији, филму, у позоришту.
Тумачи једну од главних улога у другој сезони америчке серије Предстража, глумила је уз Селму Хајек у америчком трилеру Еверли, играла је у RAI Fiction filmu L’angelo di Sarajevo, а позната је и по синхронизацијама цртаних филмова, од којих је најпопуларнија њена улога у Дизнијевом филму Залеђено краљевство. Јелена је дала глас за српску верзију Елзе, а Дизни студио је уврстио међу 25 најбољих гласова за ту улогу. Јелена је до сада глумила на многим језицима: енглеском, руском, српском, босанском, хрватском.


Стефан Бошковић је косценариста дугометражног филма Испод моста, међу стијенама (2016). Сценариста је кратког играног филма Умир крви у режији Сенада Шахмановића (2014), ситкома Дојч кафе (2015), документарних филмова Дадо Ђурић (2012), Живе очи (2014), Vice Verse (2015).


Драматургију је дипломирао на Факултету драмских умјетности на Цетињу. Објавио је роман Шамарање, који је награђен на конкурсу за Најбољи необјављени роман у Црној Гори. Извођени су његови драмски текстови У љубавном троуглу, Комад и Галеб. Његове кратке приче и драме објављене су у неколико часописа и антологија. Приче су му преведене на енглески, руски и словеначки језик.
Филмови селектовани у оквиру такмичарског програма дугометражног играног филма биће приказани на тврђави Канли кула. Овогодишњи фокус програма је на промоцији регионалне кинематографије, посебно отварајући простор за филмове који његују аутентичан умјетнички сензибилитет, храбар приступ друштвеној стварности, филмском језику и продукцији, са акцентом на представљању пресјека савремених поетика и израза. Селекторка програма играног филма је продуценткиња Јелена Мишељић.

  1. Филмски фестивал Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал биће одржан од 22. до 28. августа 2022. године, под слоганом „Ми смо дјеца филма“. Покровитељи су Министарство културе и медија Црне Горе и Општина Херцег Нови, а извршни продуцент Јавна установа културе „Херцег-фест“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here