Илона Гојковић: Суштина стварања је трагање

Збирка пјесама „Мјесечарима“, Илоне Гојковић, у организацији ЈУК Херцег Фест, промовисана је синоћ у фоајеу Дворане Парк.

„Мjесечарима“ је друга објављена књига ауторке из Новог Сада која је као матуранткиња Карловачке гимназије објавила „Вештину падања“, чији је издавач сама гимназија, а за коју је освојила прво мјесто на републичком такмичењу Центра за таленте у Београду.

Инспирацију за наслов књиге, како каже, пронашла је док је припремала рад о Борхесу.

-Тада ми је пало на памет да бих вољела да књига буде намијењена онима који су између јаве и сна, свјесног и несвјесног ЈА и вјечито растрзани у тим питањима. Мјесец као мотив ми је занимљив одувијек и жељела сам да заокружим не само метафизичко унутрашње, већ и оно исконско наше, оно з чим сви трагамо током живота. Дакле, то су мјесечари којима сам посветила збирку, наводи она.

У књизи која је подијељена на три цјелине свако ће пронаћи пјесму за себе, казала је Гојковић.

-Да ли ће то бити љубавна пјесма или нека везана за Херцег Нови, јер ми је овај град био највећа инспирација. Књигу макар због тога вриједи прочитати, али избог мотивисања и подстицаја младих умјетника, који праве прве кораке у књижевности, казала је она.

Поезија и стварање су уствари трагање, истиче Гојковић и додаје да човјек трага док је жив.

-Када постигнемо све циљеве полако почињемо да венемо. Трагање је суштина и покушала сам кроз ове стихове барем дјелимично да се пронађем и у томе сам успјела, а највећа жеља ми је да се неко од читалаца проначе у „Мјесечарима“ или барем да пронађе путоказ који ће му помоћи да пронађе пут баш у тој секунди, истакла је Гојковић.

На промоцији су говорили др Јелена Ратков Квочка и пјесник Бранислав Зубовић. Програм је модерирала Јована Кујачић, а музичку пратњу чинили су Софиа Синдик Бубања и Дориа Недовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here