ИЛИЈА МОРИЦ ДОБИТНИК ПРИЗНАЊА УНИВЕРЗИТЕТА ЦРНЕ ГОРЕ

За постигнуте резултате и доприносе развоју научноистраживачког, умјетничког и стручног рада на Факултету за туризам и хотелијерство у 2021. години, доц. др Илија Мориц добитник је Признања Универзитета Црне Горе, саопштено је из ове установе.

Подршка Вијећа Факултета за туризам и хотелијерство, предлогом доц. др Морица за признање УЦГ, темељи се на израженој актуелности и интердисциплинарности тема научних радова и пројеката у којима је учествовао, а који су стратешки директно везани за изазове одрживог развој туризма у Црној Гори.

У својим научним радовима бавио се облашћу сезонског запошљавања, као и истраживањем утицаја и значаја сезонских радника на перформансе предузећа. Такође, анализирао је и улогу локалне заједнице у развоју културног туризма у Црној Гори. Његова истраживања током 2021. године су била обиљежена важним међународним пројектима из области тзв. плаве економије, дуалног образовања и културног туризма.

Када говори о највећем изазову у постизању резултата током претходне године, каже да вјерује да је он свима био заједнички, те да се односи се на околности узроковане пандемијом. Али и тај изазов, истиче, подстакао је све да унаприједе сопствене компетенције везане за даљу дигитализацију и употребу онлајн алата у настави и истраживању.

„Година 2021. ми је посебно значајна због именовања у звање доцента, а ова награда је допунила тај успјех на најљепши могући начин. Ово признање јасно показује да УЦГ улаже велики напор у развој нових кадрова кроз подршку и афирмацију истраживачких активности свих запослених, а посебно младих истраживача, који су препознати као важан покретач напретка наше академске заједнице у земљи и инострантству. У складу с тим, а шире посматрано, задовољство је бити дио таквог система и политике праћења каријера младих и перспективних истраживача, како је уосталом дефинисано стратегијом развоја УЦГ-а. Са друге стране, награда и друга признања ме обавезују, али и отварају нове могућности личног и професионалног развоја“, сматра Мориц.

Циљеви у даљем раду из научноистраживачке области су, каже он, дугорочни, тако да ће се током 2022. године углавном трудити да буде што се приближи крајњем циљу планираног.

-У нади да ће објективне околности бити повољније, такође бих желио да моје активности буду везане за успјешан наставак започетих пројеката као и даље јачање истраживачког тима на Факултету за туризам и хотелијерство. Наиме, како дугујем велику захвалност колегиницама проф. др Сањи Пековић и проф. др Ђурђици Перовић за подршку мом раду, тако желим да сличне могућности обезбиједимо неким новим генерацијама истраживача“, закључује Мориц.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here