ИЈЗ: Други случај морбила у Подгорици

Институт за јавно здравље Црне Горе

Институт за јавно здравље Црне Горе, регистровао је други случај оболијевања од морбила у Подгорици. Оболијевање је регистровано код дјетета узраста 1 годину и 10 дана које још увијек није било вакцинисано ММР вакцином, наведено је у саопштењу.

Према до сада доступним информацијама, овај случај оболијевања није епидемиолошки повезан ни са једним претходно регистрованим случајевима у Црној Гори. Такође, за сада не постоји податак о путовању дјетета ван Црне Горе у периоду максималне инкубације. Истраживање се наставља ради прикупљања додатних релевантних информација у циљу откривања извора инфекције и смањења ризика од појаве нових случајева.

Институт за јавно здравље апелује на грађане који развију повишену температуру и осип да телефонским путем обавијесте свог изабраног љекара и договоре тестирање.

-Позивамо родитеље да доведу дјецу на вакцинацију без одлагања. Сва дјеца која су навршила годину дана и немају медицинске контраиндикације писано наведене од стрене љекара треба да приме прву дозу вакцине против морбила, заушки и рубеле (ММР), а дјеца која се припремају за упис у школу и старија морају бити вакцинисана са двије дозе ове вакцине.

Чињеница да је особа заразна и 4 дана прије појаве оспе, као и 4 дана након, отежава епидемиолошку контролу ширења узрочника болести. Једина дјелотворна мјера превенције епидемијског јављања морбила је вакцинација која се спроводи комбинованом ММР вакцином (која поред малих богиња штити и од епидемијских заушака и рубеле). Вакцина је безбједна и веома дјелотворна, а нарочито је важно правовремено примање вакцине, без одлагања.

Према посљедњим доступним подацима, укупно је у Србији регистровано 99 случајева морбила закључно са 19.5.2024. године. У Републици Српској пријављено је 135 случајева до 17.5.2024. године, а у Федерацији БИХ регистровано је 3860 случајева, до 19.5.2024. године.

Према посљедњем извјештају ЕЦДЦ до сада је већ 16 лица (15 у Румунији и 1 у Ирској) умрло од посљедица оболијевања од малих богиња.

Не препоручују се путовања невакцинисаним и непотпуно вакцинисаним особама у подручја гдје је регистровано оболијевање у земљи и ван земље, као и било какво окупљање или боравак у колективу особама које нису уредно вакцинисане сходно узрасту, или немају податак да су некада боловале ову болест.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here