У наредној години исте цијене струје

Цијена електричне енергије од 1. јануара неће бити повећана, јер је ЦЕДИС је повукао захтјев за поскупљење и тој компанији предстоји захтјеван управаљачки период да нађе баланс између послова које мора испунити без прихода који је тражен од регулаторне агенције.

Ово је одлучено на сједници представника Регулаторне агенције и енергетских компанија, ЕПЦГ ЦЕДИС и ЦГЕС, на којој је ЦЕДИС и повукао ранији предлог о повећању цијене.

Директорица Регулаторне агенције за енергетику и регулисане комуналне дјелатности Милица Кнежевић, за РТЦГ је истакла је да ће остати исте ставка које се тиче активне енергије и  обновљиве изворе енергије.

-Регулаторна агенција је донијела одлуку да се примјењују привремене цијене, односно оне које су на нивоу цијена данас. Што значи да неће бити повећања у дијелу мрежерине коју ставку испуњава ЦЕДИС, јер се то односи на домаћинства. То су мрежне услуге за домаћинста и ту нема измјена“, нагласила је Кнежевић.

ЦЕДИС-у, додаје, предстоји захтјеван управаљачки период да нађе баланс између трошкова које има по основу одржавања, изградње, унапређења квалитета, смањења трајања прекида у напајању, обавеза према добављачима и запосленима и одлуке о повлачењу захтјева за утврђивања новог регулаторно дозвољеног прихода.

-Агенција је донијела и одлуку да купци не плаћају више обавезе према ЦОТЕ, већ да то плаћају искључиво тржишни учесници“, нагласила је Кнежевић.

Што се тиче ЦГЕС имао је резулатате из ранијег инвестиционог циклуса и изградње међународних капацитета, што је утицало на повећање њених прихода, па су успјели да амортизују тржишна негативна кретања.

Све енергетеке комапније и ЕПЦГ и ЦЕДИС И ЦГЕС морају да обезбиједе довољно енергије за функционисање домаћинстава и привредних субјеката и то је јавни интерес у чијем испуњавању до сада није било проблема.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here