Влада наставља са спровођењем Одлуке о умањењу акциза на гориво

Влада наставља са  пружањем мјера подршке грађанима и привреди, између осталог кроз намјеру о продужењу смањења акциза на гориво, које је предвиђено да, у периоду од 6. децембра 2022. године до 3. јануара 2023. године, износи 25%.

Досадашња, седмомјесечна умањења акциза на горива у интересу грађана и привреде, државни буџет коштала су 37  милиона еура, колико је по овом основу приходовано мање у односу на упоредни период прошле године.  Од  9. маја, када је први пут донешена Одлука о умањењу износа акциза за промет безоловног бензина и гасних уља, државни буџет приходовао је десетине милиона еура мање у односу и на пројекције за ову годину.

Министар финансија Александар Дамјановић је у континуитету предлагао ниже акцизе, па је тако Одлука о умањењу доношена шест пута, за непуних седам мјесеци.  Све са циљем да би грађани и привреда имали јефтиније гориво у Црној Гори, односно да би лакше поднијели посљедице глобалних тржишних шокова. Дакле, Министарство финансија показало је пуну одговорност, правовремено  реагујући  како би се значајно допринијело појефтињењу горива, иако се смањење акцизе, евидентно негативно рефлектовало на државне приходе.

Константна, вишемјесечна одлука Владе, на предлог Министарства финансија, која је прва такве врсте донесена у Црној Гори, у мају ове године, а која има седемомјесечни континуитет, омогућила је да грађани Црне Горе и привреда имају најниже цијене у региону.

С обзиром на тренутни, повољнији тренд кретања цијена горива на берзи, као и на детаљну анализу о утицају ових промјена на приходе буџета, оцијенили смо да је могућа постепена корекција акцизе до нивоа од 25% за краткорочни период, а да та разлика истовремено неће бити осјетна за буџете грађана, односно да неће негативно утицати на цијену горива коју плаћају, саопштено је из Министарства финансија.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here