ХСФ – Културолошко чудо и традиција без које Херцег Нови не може

Отварањем изложби специјалних гостију и „Дипломатија и стрип“, која је реализована у сарадњи са Француским институтом у Подгорици, у Галерији „Јосип Бепо Бенковић“ и „Зимска краљица“, шпанског стрип аутора Фернанда Дањина у галерији Сју рајдер, као и концертом мостарског бенда Зостер на тврђави Форте Маре, почео је синоћ 17. Херцегновски стрип фестивал.

Директор Француског института и замјеник француског амбасадора у Црној Гори, Јоан Урес казао је да је подршка ХСФ-у дошла након позива предсједника Општине Стевана Катића, али и захваљујући енергији, ентузијазму и организационим способностима Јована Суботића и Небојше Мандића.

Јоан Урес, директор Француског института у Подгорици

– Овај Фестивал је изузетан догађај у културном животу Црне Горе, који се шири и на остале дјелове земље и прелази границе, захваљујући изузетном гостопримству указаном свим гостима, међу којима су два умјетника из Француске, који ће се представити током ове манифестације. Међународна димензија је неоспорна, како због гостију, тако и због амбасада Италије, која већ дуго подржава Фестивал и Француске, која је ангажована у области издаваштва на регионалном нивоу. Овај поредак није случајан, је одражава динамику савременог стваралаштва. Са једне стране латинску окосницу, укључујући Италију, Шпанију и франко-белгијски простор и са друге јадрански регион – поручио је он.

Јур је најавио да ће Француски институт наредне године учествовати на сајму књига, а један дан биће посвећен стрипу, као и изложбу, која ће представити интеракцију између југословенског и франкофоног стваралачког простора. Такође, представиће подсјетник југословнеске и француске историје стрипа, ослањајући се на експертизу професора Луке Ракојевића.

– Ова умјетност има богату историју, а што се тиче Црне Горе издвојићу Душана Вукотића, умјетника црногоског поријекла, који је, прије него што је стекао свјетску славу освајањем Оскара 1962. године за анимирани филм „Сурогат“, био аутор стрипова. Умјетност стрипа има кључну улогу у нашем културном миљеу, представља огледало друштва и захваљујући сатиричном тону катализатор је промјена и свједок времена у којем настаје – казао је Јур.

Херцегновски стрип фестивал илуструје независност иницијатива у култури и њихов значај за локалну заједницу, али и државу Црну Гору, казала је министарка културе и медија Маша Влаовић и додала да је он одавно надишао границе и постао важан у регионалним и међународним оквирима.

Маша Влаовић, министарка културе и медија

– Можемо рећи да се ради о културном светионику чије свјетло освјетљава најбоље из савременог стваралаштва и стаје у ред манифестација међународног угледа, уједно позиционирајући стрип као значајан сегмент креативних индустрија. Захваљујући организаторима ХСФ-а, Црну Гору су посјетили неки од најреферентнијих аутора данашњице из области стрипа, али и филма. Диљејење искустава, позиционирање и промовисање наше државе као препознатљиве културне адресе, важни пројекти које је ова сарадња обезбједила нашој земљи, само су нека од исходишта претходне деценије рада ХСФ-а. Зато дугујемо захвалност организаторима фестивала чија визија је била универзална и инклузивна, инспиративна и компатибилна са стваралачким трендовима у свијету – навела је она.

Влаовић је истакла да је дужност њеног ресора да ову специфичну врсту умјетности очуваја, подстакне развој и доступност публици која се у Херцег Новом годинама стрпљиво градила.

– Током израде новог Националног програма развоја културе 2023 – 2027, који је у августу усвојен на Влади, посебну пажњу посветили смо улагању у савремену продукцију као и у развој публике. Креирали смо и нове конкурсне линије подршке стваралаштву младих који су управо на линији програма које ХСФ реализује – казала је министарка.

ХСФ је ове године окупио 120 умјетника из 12 земаља, истакао је један од организатора фестивала Небојша Мандић.

Небојша Мандић, организатор ХСФ-а

– Сви они долазе са радошћу и враћају нам се опет. Оно што они истичу је да је ХСФ непоновљив и да је културолошко чудо. И нећемо више бити скромни јер истина је да радимо ово 17 година уз подршку пријатеља који су међу публиком, а то су Општина Херцег Нови, Министарство културе и медија, Амбасада Италије, ове године и Амбасада Француске, али и оних који су сабрани на нашем спонзорском зиду – поручио је Мандић.

Сваки од претходних 365 дана био је посвећен припреми овогодишњег ХСФ-а, открио је један од организатора Јован Суботић и додао да је већ почела припрема за наредни.

Јован Суботић, организатор ХСФ-а

– ХСФ је културолошко чуди и традиција без које, надам се, Херцег Нови више не може. Пуно нам је срце када видимо оволико публике и када чујемо реакције оних који су на ХСФ-у први пут, а нарочито оних који се враћају, који су постали дио породице. Имамо само једну мисију – да надмашимо претходно издање – истакао је Суботић и захвалио умјетнику Фернанду Дањину што Херцег Нови има свјетску премијеру његовог стрипа „Зимска краљица“.

Доњи спрат Галерије „Јосип Бепо Бенковић“ посвећен је репрезентативној екипи коју чине шест дама и шест мушкараца, сви врсни ствараоци, док је на другом спрату поставка „Дипломатија и стрип“, први пут урађена у сарадњи са Француским институтом у Црној Гори, за коју је обезбјеђено стручно вођење др Милоша Аврамовића.

Свечаном отварању 17. Херцегновског стрип фестивала присуствовали су предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић са сарадницима и предсједник Скупштине општине Иван Отовић.

Фестивал је ове године организован у копродукцији ЈУК Херцег фест, а у сарадњи са Општинама Херцег Нови и Тиват, Министарствима Културе и медија и Економског развоја и туризма, Амбасадама Словеније, Италије, Француске, Шпаније и многобројних спонзора.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here