Хотелијери и угоститељи недостатак радне снаге могу ријешити уз институције система

Casa del Mare

Хотелијери у главну туристичку сезону ће ући са оптимизмом судећи према  најавама, које обећавају добру посјету гостију. Да ли ће бити и ријешен проблем који мучи већину хотелијера и угоститеља са недостатком радне снаге, питање је које се ријешава ад хок довођењем радника из региона и са далеких тржишта.

Власник хотелске групације Casa del Mare Никола Милић, међу којима је и бутик хотел у Каменарима, за РТХН каже да њихов менаџмент прати тржиште рада и цијене на тржишту, али сагледава и општу ситуацију у овом сектору. Сматра да се хотелијери увијек пробуде пред саму сезону и да би о проблему са Владом требало да разговарају већ данас за наредну годину, а не на брзину да ријешавају проблеме за ову сезону.

 – Ако треба да причамо озбиљно о проблему треба да разговарамо сада за наредну годину, а не ад хок да ријешавамо проблеме предстојеће сезоне. Чињеница је да је ситуација комплексна. Мислим да је управо резултат нејасно дефинисане стратегије развоја кадрова, у претходном периоду. Опредијељени смо као туристичка дестинација. Главна привредна грана – туризам чини четвртину БДП-а и мислим да смо у том сектору образовања и припреме кадрова за тако битну привредну грану у друштву, морали боље да се организујемо и припремимо. Не би требали да идемо пуно даље од онога што раде комшије код нас. Мислим да би кроз њихове моделе и нашу иновативност с обзиром на природу тржишта, могли да изађемо много боље, објашњава Милић и додаје:   

– Не радује чињеница да ћемо морати да увозимо радну снагу са далеких тржишта. Сматрам да је Црне Гора, морала да штити свој производ кроз аутентичност понуде и кроз услугу наших људи. Када кажем наших људи – онда мислим на регион, јер нам је менталитет исти, ако не исти, онда је сличан, указује Милић.

У свијету туризма, препознатој хотелској групацији Casa del Mare према ријечима власника Николе Милића су се за ову сезону, на вријеме припремили и са својим кадровима: 

– У току зимског периода имамо 60-так својих стално запослених са којима радимо, имамо тренинге, обуке и са њима радимо за предстојећу сезону. Доста сезонаца нам се врати, мислим да ћемо бити на броју, без новоотворених објеката које планирамо за ову сезону на неких 150 људи као и прошле сезоне плус за новоотворене требаће још 50-так људи можда и више. Вјерујем  да је наш сектор „рeј чара“ , који је од октобра прошле године кренуо да се припрема одрадио јако добрар посао. С друге стране бићемо немоћни, ако сви заједно у сарадњи са ресорним министарством, са Владом не кренемо да размишљамо, како да се припремимо за наредну, а поготово за  наредне године, што ће бити један од већих изазова, оцијенио је Милић.

Он сматра да је Црна Гора, морала да штити свој производ кроз аутентичност понуде и кроз услугу људи из региона, уз позитивне примјере из сусједних земаља.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here