Херцегновски зимски салон као пресјек најбољег на ликовној сцени Црне Горе и региона

Црногорски сликар и ликовни педагог Горан Ћетковић изабран је за селектора 56. Херцегновског зимског салона. Најстарија и најпрестижнија ликовна манифестација у региону, својеврстан је увод у “Празник Мимозе”, а и овога пута ће окупити еминентне умјетнике.

Селектор предстојећег Херцегновског зимског салона, црногорски умјетник Горан Ћетковић за РТХН истиче да је привилегија, али и одговорност бити дио манифестације, на којој је својевремено излагао. Избор умјетника и селекција радова, представљаће пресјек најбољег што тренутно нуди ликовна сцена Црне Горе и окружења.

-Сјајној херцегновској ликовној публици и свима из свијета умјетности могу да поручим да ће то бити један озбиљан пројекат, на задовољство како ликовне критике тако и публике и мене, као селектора. Биће то изложба која ће свакако оставити жесток утисак. Ја сам већ кренуо у селекцију и могу рећи да ће ту бити значајних имена из свијета умјестности, како из Црне Горе, тако и из земаља региона. Неки умјетници из земаља региона су већ са задовољством прихватили позив и могу рећи да ће то бити својеврстан пресјек ликовне сцене, не само са простора Црне Горе, него и из земаља окружења, који ће, ја се надам, бити нешто најквалитетније што сада та ликовна сцена може пружити.

Прва награда 55. салона

Да ће Херцегновски зимски салон и овога пута бити на високом нивоу, потврђују бројни умјетници из Црне Горе и региона, а селектор Ћетковић је за РТХН открио и нека имена.

-То су Димитрије Поповић, наш познати умјетник из Загреба, као и Жељко Ђуровић, београдски ликовни умјетник, који је прошле године освојио прву награду на Међународном бијеналу фантастике у Београду, а који је такође поријеклом из ових наших крајева. То су звучна имена у сваком смислу и на међународном нивоу, не само у региону и окружењу.

Друга награда 55. салона

Ћетковића за Херцег Нови везују лијепе успомене, и нада се да ће опет излагати у нашем граду.

-Као првонаграђени студент Факултета ликовних умјетности прву самосталну изложбу сам имао у херцегновској галерији „Спинакер“, тако да се моји почеци везују за овај град а, поред самосталних изложби, прије неколико година био сам и учесник Међународног зимског салона у галерији Јосип Бепо Бенковић. Без обзира што вријеме проводим и у школи и бавим се педагошким радом, што се тиче мог стваралаштва, то је једна константна активност и контунуитет у раду.  Досада сам имао преко 40 самосталних изложби, био учесник огромног броја значајних међународних салона како у Црној Гори тако и у земљама региона. У плану су неке самосталне изложбе, а надам се да ћу се и у Херцег Новом представити са најновијим циклусима који су сада актуелни, као што је циклус „Слијепи путници“ који је већ излаган у Бару и Будви и надам се да ће, поред Подгорице, следећа станица бити Херцег Нови, поручио је Ћетковић.

Традиционални 56. Херцегновско зимски салон биће отворен почетком фебруара у градској галерији “Јосип Бепо Бенковић”.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here