„Херцег Нови ноћу“, нова разгледница у издању Књижаре Со

„Херцег Нови ноћу“, назив је нове разгледнице у издању херцегновске Књижаре Со. Фотографија Милоша Самарџића настала је из птичје перспективе и савршено је организована. У доњем лијевом углу виде се свјетлости двају тргова, староградског – Белависте и главног – Трга Николе Ђурковића.

Они који познају Херцег Нови опазиће на композицији степениште које од Трга сеже дијагонално до горње трећине разгледнице на којој се види градска лука Шквер, с пливалиштем и бројним баркама као рибицама око њега. За оне који се не сналазе у урбаном лавиринту града – освијетљене улице које се укрштају и рачвају личиће на флуоресценте краке какве хоботнице.

Никола Маловић, уредник издавачке дјелатности Књижаре Со каже да овим мотивом желие да се нађу на страни оних који су интимни с Херцег Новим ноћу.

– Не пише узалуд на полеђини разгледнице да у граду треба бити емотивно опрезан, посебно љети, посебно ноћу… Море је катализатор који одшнирава шнир чедности, откако је измишљен туризам. Сви који мисле да је Херцег Нови узбудљивији ноћу, нашли су праву картролину коју попуњену могу да убаце у најближи поштански сандучић. Гдје се он налази? На каменом зиду Књижаре Со, на главном тргу.“

Херцегновска Књижара Со поодавно баштини поштанску културу, не само од тренутка када је објавила пет разгледница старог Херцег Новог са управо оним мотивима које је први градски али и регионални књижар и издавач, Јово Секуловић (1879–1950) штампао прије 100 година, него је објавила мотиве као што су „Снијег у Херцег Новом“, „Херцег Нови у олуји“, „Херцег Нови – конзулски град“ и једину црно-бијелу разгледницу у јавној продаји, а на којој се види Сат кула, хералдички симбол града основаног због трговине сољу 1382. године. Филателисте ће обрадовати податак да је нумерисано свега 30 примјерака мотива „Херцег Нови ноћу“, поручују из Књижаре Со.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here