ХЕРЦЕГ НОВИ И БОКА ПРОСТОР ПРЕПОЗНАТЉИВЕ ТОЛЕРАНЦИЈЕ

У циљу успостављања сарадње са општинама, представници Националног међуресорског оперативног тима за сузбијање насилног екстремизма, тероризма, прања новца и финансирање тероризма, посјетили су Општину Херцег Нови.

На састанку у кабинету потпредсједника Општине Мирка Мустура истакнуто је да је насилни екстремизам изражен и компликован у Црној Гори, те да се у таквој атмосфери важно повезати са локалним самоуправама.

Обавеза Националног оперативног тима је да подигне свијест грађана о овом проблему, казао је Раде Милошевић, национални координатор за сузбијање насилног екстремизма.

– Кренули смо из Херцег Новог, приморског и граничног града и очекујем врло брзо и конкретне активности. Додатно се компликује ситуација украјинском кризом и приливом избјеглица и имамо обавезу да што прије регаујемо и за државног али и локалног нивоа, казао је Милошевић. 

Из херцегновске локалне самоуправе изразили су забринутост због већег броја случајева екстремизма, али и истакли склад који је карактеристичан за наш град, казао је Мирко Мустур, потпредсједник Општине Херцег Нови.

– Сваког нормалног грађанина брине и најмањи пораст екстремизма. Ипак, ово је средина која је веома толерантна и у досадашњој пракси нема такве примјере. Надам се да ће тако и остати, да ћемо превентивно дјеловати и успјети да сачувамо све оно што је карактеристично за Херцег Нови и Боку као простор препознатљиве толеранције, казао је потпредсједник Мустур.

Потенцијални проблеми се не смију игнорисати, истакла је Милица Ковачевић, директорица Центра за демократску транизицију.

– Бока и Херцег Нови, традиционално слове за средину у Црној Гори, културни контекст који је вијековима његовао толеранцију, али ја не мислим да због тога не смије бити игнорисана јер не постоји ниједна средина на ову вишегодишњу манијакалну изложеност екстремним ставовима. То мора да произведе ефекте па и код Бокеља, зато мислим да је важно што смо дошли у Херцег Нови. Мислим да је такође важно што смо чули поруку локалне самоуправе да је њихова намјера да сачувају питоми Херцег Нови и да због тога желе да се укључе у ове активности, казала је Ковачевић.

Општински тим за сузбијање насилног екстремизма требало би формирати у што краћем року, савјетује Ковачевић.

– Оно што је потребно прво урадити на локалном нивоу је разговарати са људима који су на првој линији са социјалним и здравственим радницима, наставницима и проширити корпус људи који су обучени да препознају у раним фазама потенцијални проблем радикализације те да у оквиру својих дужности већ на старту реагују како би се тај проблем ријешио, објаснила је Ковачевић.

Национални међуресорски оперативни тим за сузбијање насилног екстремизма, тероризма, прања новца и финансирање тероризма наставиће са посјетама црногорским општинама како би формирали тимове који ће допријети до људи и радити на едукацији.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here