СЕДАМ НОВЉАНКИ ДОБИЛО ГРАНТОВЕ ЗА ПОКРЕТАЊЕ БИЗНИСА

Након што су се нашле на евиденцији Бироа рада, седам Новљанки, вољних да започну сопствени бизнис, добиле су шансу да то и реализују. Захваљујући Пројекту за развој женског предузетништва, обезбјеђен је новац којим ће покренути свој посао, а претхдно су морале проћи обуку за писање бизнис плана.

Пројекат вриједан 49 хиљада долара финансирала је Влада Велике Британије уз подршку Међународне организације рада, Општине Херцег Нови и локалних партнера. 

Од октобра 2020. године на Бироу рада је Ивана Влаховић која од тада размишља да отвори сопствену фирму по основу самозапошљавања, испричала је за РТХН и исказала захвалност свим учесницима пројекта који су им омогућили помоћ како би започеле бизнис.

– Била сам учесница више пројеката преко Бироа рада закључно са овим, пријавила сам се не очекивајући ништа. Међутим, пријатно сам била изненађена када су ме прије неки дан позвали и сопштили да је мој пројекат прошао. Радим у туризму и моја је идеја да будем посредник у онлајн резервацији између издаваоца смјештаја и туриста, уз остале услуге које се везују за путовања, казала је Влаховић.

Како истиче, већ је учествовала у одређеним грантовима за самозапошљавање, али за овај пројекат везује изузетно добре утиске.

– Програм је био професионално организован. Били су мотивисани да нас науче, непосредни и увјек доступни и то нам је доста значило. Вољела бих да се пројекат и даље настави и да друге жене добију прилику да остваре свој сан, истакла је Влаховић.

Идеју за сопственим бизнисом Биљана Мисинезовић добила је у периоду када смо сви били изоловани због епидемије корона вируса.

– Због разних околности сам се опредијелила да престанем да радим посао којим сам се бавила и уђем у онај који сам замислила, а то је производња кнедли која се надоградила кетеринзима и неким другим послићима. Кнедле нису заступљене овдје код нас у граду и видим да су их јако лијепо прихватили. Наши ментори су нам доста тога приближили и објаснили, стечена су нова пријатељства и повезали смо се, имамо сличне дјелатности и мислим да ћемо употпунити једна другу, казала је Мисинезовић. 

Жељу да покрене сопствени бизнис, у периоду незапослености имала је и Дијана Ђокић.

– Нисам била запослена током короне и када сам чула за овај пројекат обрадовала сам се, конкурисала и добила подршку. Моја идеја је израда уникатних, персонализованих поклона и њихово луксузно паковање. Програм је био диван, научили смо много. Неке ствари сам унапријед знала, бавила сам се мало и рачуноводством, али пројекат и предавачи су пружили добру основу за реализацију и кристалисање пословне идеје. Доста смо научили, закључује Ђокић.

Предсједница локалног партнерстава за запошљавање Сузана Мемаровић, честитала је добитницама и пожељела им успјех и истрајност.

– Мислим да смо добро одрадиле посао и да смо једна од општина која је све у року завршила. Имали смо три мјесеца активног рада плус два припреме. Захваљујем свим партнерима, казала је Мемаровић.

Додјели грантова присуствовао је и Ненад Витомировић, секретар за туризам, економски развој и инвестиције.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here