Гранична полиција ХН успјешна у спрјечавању кријумчарења људима и другим случајевима

Фото: ГП Дебели бријег

Заједничким патролама граничне полиције Црне Горе и Босне и Херцеговине као и са колегама из Хрватске омогућена је потпуна и ефикасна контрола границе  у циљу сузбијања појава нелегалних прелазака и прекограничних недозвољених активности. Од  110 случајева незаконитог преласка границе половина се односи на држављане  Турске и са Косова.

Припадници  граничне полиције Херцег Нови  одржавају редовну комуникацију   са колегама из Босне и Херцеговине, казао је за РТХН командир Граничне полиције Херцег Нови Драган Контић.

Драган Контић, командир Граничне полиције

– Имамо комуникацију на мјесечном нивоу са колегама из Босне и Херцеговине, која је такође регулисана споразумом између министарства сигурности БиХ и нашег министарства унутрашњих послова. Имамо споразум о заједничким патролама, које покривају територију заједничке државне границе, која није великог простора али је значајна. Свега 13,5 км је гранична линија према БиХ, која покрива наша станица.  Можемо да будемо задовољни том сарадњом, што оцјењујемо на заједнiчким састанцима. Нису ни забиљежене одређене активности које указују на веће незаконитости, када су у питању миграције и друге које се тичу прекограничних недозвољених радњи. Ту смо забиљежили свега десетак случајева спрјечености лица која су била у илегалном преласку границе  на нивоу читаве протекле године, навео је Контић.

Пресјек за прошлу годину када је у питању миграција:

– Што се тиче границе према Републици Хрватској када је у питању   миграција, имали смо на нивоу прошле године 110 случајева спрјечених илегалних миграната, од стране наше патроле која функционише на простору зелене границе и у дубини територије према Републици Хрватској. То је нешто што је доста позитивно и због специфичности контрола које има Хрватска, такође, због ЕУ и Шенген зоне. Имали смо свега 36 лица  која су враћена од стране Хрватске, кроз споразум о реадмисији, тако да се може констатовати да је стање веома повољно, у односу на тај број који за сада није забрињавајући, када је у питању миграција преко наше територије, оцијенио је Контић.

Он подсјећа да су прошле године преузели истраге прекограничних криминалних активности:

– У циљу сузбијања незаконите миграционе кризе имали смо доста успјеха. Актуелно  је да прелазе са других територија, из различитих разлога, рата, социјалних категорија, из земаља које имају те проблеме. Имали смо у случајевима миграције највише држављана Турске и Косова. Од тих 110 случајева половина се односи на ове двије земље из којих долазе мигранти, појашњава Контић.

Било је и случајева који су кривично процесуирани:

– Важно је напоменути да смо у овом периоду имали десет случајева који су кривично процесуирани, против којих су  вођени поступци због недозвољеног преласка државних граница и кријумчарења људима преко наше територије. То је наишло на позитивне оцјене са највиших нивоа чак и европских партнера, што је актуелно за нашу граничну службу у Херцег Новом и граничну службу Црне Горе.

Такође, смо имали значајне активности, које су везане за кријумчарење опојне дроге. Имали смо и случај на улазу у Црну Гору што је по први пут на друмски прелазима откривено 18 кг кокаина, које је пронађено на нашем граничном прелазу и то лице је процесуирано кроз процедуру подношења крвичне пријаве у комуникацији са Вишим  тужилаштвом у Подгорици, напомиње Контић.

Подсјећамо, да је током протекле године, на свим граничним пралазима  у Херцег Новом, регистровано укупно 4 милиона 860 000 путника и контролисано је  милион 447 000 возила, што је знатно више у односу на 2022. годину.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here