Тендер за реконструкцију постројења до краја мјесеца, студија за колектор у фебруару

Постројење за пречишћавање отпадних вода у Мељинама

Пројекат за реконструкцију постројења за пречишћавање отпадних вода у Мељинама је завршен. Чека се на усаглашавање одређених пројектних рјешења, како би у што скорије вријеме био расписан тендер за извођача радова на комплетној реконструкцији овог постројења.

Како је за РТХН казао директор Друштва за изградњу канализационе и водоводне инфраструктуре у Општини Херцег Нови Милан Зарић, струка ће дати коначну ријеч, како би почео посао на постројењу, које није у пуној функцији, усљед чега долази до непријатних мириса:

Милан Зарић

– Инжењери раде на томе и сви смо ангажовани, управник постројења и наш тим из Друштва. Пројекат за реконструкцију је рађен на основу Акционог плана који је израдила компанија Водинг 92 из Београда. Пројекат је практично је усаглашен са Акционим планом. Уз пројекат ради се на изради тендерског документа. Према плану тај тендерески докуменат би требало да буде завршен до 23. јануара, чиме смо практично стекли услове да се објави тендер, инвестиционе вриједности око два милиона еура, навео је Зарић.

Општина ће финансијски подржати  пројекат реконструкције постројења за пречишћавања отпадних вода:

– Ми немамо тај новац на рачуну, нисмо доходовна установа. Заједничком сарадњом до те реализације мора да дође, јер је немогуће да овако остане, а то је и предсједник Општине најавио да иде реконструкција постројења, објашњава Зарић.

Паралелно са пројектом на реконструкцији постројења ради се и на снимању колектора на ривијери, који није технички примљен:

– У току смо набавке опреме са камером, која би требало да сними колектор. Он није ни сниман по фазама када су били извођени радови и свакако први пут ћемо имати снимке да видимо у какво су стању те дионице. Много је оштећења на колектору, због нестручно изведених радова приликом изградње колектора. Нама су недавно у гостима били  представници реномиране њемачке компаније (Reline Europe), која је обећала да ће до краја фебруара добити то рјешење. Њихов задатак је да након тог снимања дају студију изводљивости, што би требало реконструисати и колико би то коштало? То нас неће коштати, али ће реконструкција колектора коштати, оцијенио је Зарић.

На основу Студије изводљивости биће расписан тендер за извођача радова на санацији колектора. На одређеним дионицама колектора на ривијери често се дешавају хаварије, које проузрокују неконтролисано излијевање отпадних вода.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here