ОБНОР 1941-1945: Oбиљежeна годишњица погибије револуционара Ђурковића, Илића, Шаренца и Павичића

Чланови борачких организација ОБНОР-а 1941-1945 бокељских општина обиљежили су 81 годину од погибије народних хероја Николе Ђурковића и Сава Илића, те првобораца Данила Даша Павичића и Стјепа Шаренца који су погинули на Подима 21. јануара 1943. године.

Обиљежавајући овај датум представници которске, тиватске и херцегновске борачке организације и представници Општине Херцег Нови, прво су посјетили спомен обиљежје на Подима, гдје су положили цвијеће и одали пошту палим борцима.

Споменик Безметковић

На овом спомен обиљежју о догађају од прије 81 године говорио је члан ОБНОР-а Котор 1941-1945 и потпредсједник Савеза Бораца Црне Горе, Љубенко Боровића из Котора.

Потом су  положили вијенац у знак поште палим јунацима на споменик Безметковић на Савини.

О ликвидацији челника Мјесног комитета КПЈ Херцег Нови, четири пала борца Ђурковића, Илића, Павичића и Шаренца говорио је члан ОБНОР-а 1941-1945 Херцег Нови Слободан Новаковић, евоцирајући успомене на, за слободу пале, револуционаре, политичке руководиоце НОР-а:

– Никола Ђурковић и Саво Илић у сумрак, тог 20. јануара 1943. године, стижу код Цркве на Подима, гдје их дочекују Дашо Павичић и Стијепо Шаренац…У највећој тајности се смјестише да преноће у просторијама породице Тушуп…Током ноћи направљен је обруч који су око овог насеља направили фашисти, чета антикомунистичке полиције и граховски четници, подсјетио је на те догађаје Новаковић.

Како је рекао домаћи издајници у знак погибије вођа устанка заиграли су од народа прозвано „крваво коло“, на Градском тргу, који је касније добио име Никола Ђурковић. То је фотографијом овјековјечио стари Новљанин Лука Цириговић…

-Ми Савез бораца, укључујемо историчаре да сагледају комплет материју и напокон објаве све детаље о погибији организаторе устанка у нашем крају. Нека је вјечна слава Николи Ђурковићу, Саву Илићу, Данилу Дашу Павичићу, Стијепу Шаренцу и свим погинулим борцима Орјенског батаљона и Бокешке бригаде, поручо је Новаковић.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here