Градња панорамске гондоле извјесна у 2025. години

Пројекат градње гондоле на Жвињама, вриједан више од 10 милиона еура, још није стигао до правог идејног рјешења.

Секретаријат за просторно планирање је издао урбанистичко- техничке услове за тај пројекат, а републичким тендером, добили смо извођача, по моделу “испројектуј и сагради“. Прво идејно рјешење овог извођача наишло је на бројне примједбе мјештана, који нису жељели да гондола буде у близини или на самим њиховим имањима. То је потрошило неко вријеме, можда више него што је било предвиђено јер је затражено ново рјешење.

Извођач радова је завршио нови приједлог идејног рјешења, који још није званично презентован, али су у Секретаријату просторног планирања имали увид у тај документ и сигурни су да ће поново бити примједби, али сада од стране општине, каже секретар за просторно планирање и градњу Општине Херцег Нови, Владислав Велаш.

-Мјештани би били задовољни, али ми мислимо да то није добро рјешење.  Предложено рјешење није у складу са пројектним задатком и са очекивањима која смо врло прецизно поставили. Сама позиција  излазне станице није на локацији коју смо предвидјели. Много је ниже него што је пројектним задатком предвиђено. Добили смо локацију даље, неких 300 метара ка Суторини и 60 – 70, метара ниже од оног платоа гдје смо сви очекивали да ће бити излазна станица.  Мислимо да ово рјешење није добро, каже Велаш.

Он мисли да је ипак, први предлог општине о самој локацији био бољи.

-Оно што је била наша идеја и наш предлог јесте да излазна станица буде у непосредној близини платоа испод саме цркве, или, ако га помјерамо да га не помјерамо на страну ка Хрватској или тамо ка Суторини, већ, ако га помjерамо да га помjерамо ка Њивицама. То су били неки наши захтјеви када се писао пројектни задатак. Да бисмо званично одбацили и коментарисали ново идејно рјешење требало би да га и званично добијемо, али ово су само тренутне неке фазе  и ситуације о којима разговарамо, каже Велаш.

Он сматра да ће и поред недоумица и проблема  који се јављају и које  треба отклонити, ипак, на крају направити неко добро рјешење, сматра Велаш.

-Мислим да је све ово у интересу проналажења неког најбољег рјешења  и мислим да ће тако и бити на крају, да ће бити задовољни и мjештани и корисници и општина. Сви би ми вољели да је кренула реализација тог пројекта, а, опет, видимо и сами да и поред добре воље и спремности  извођача и свих учесника није једноставно доћи до тог тренутка, наводи Велаш.

Расписивање новог тендера не би било рјешење, јер би било изгубљено превише времена.

-Мијењање тендерских услова је сада врло проблематично, захтијевало би додатно вријеме и нови поступак. У том смислу то би значило прекид овог поступка и овог уговора. Оно што је сада изводљиво је да извођачи  доставе Управи капиталних пројеката идејно рјешење које ће размотрити, али ће, када се крене у реализацију овог пројекта он за  годину бити завршени, реализација је врло могућа у 2025. години и то врло могуће и извјесно, сматра Велаш.

Он вјерује да ће градње гондоле на Жвињама испунити очекивања у економском смислу и да ће представљати велики развојни потенцијал за ово подручје.

2 COMMENTS

 1. Novome je primarno prijeko potrebna uspinjača od Šetališta Pet Danica do Njegoševe ulice koja bi svakodnevno funkcionisala od jutra do mraka. Za te panoramske gondole treba prvo napraviti ekonomski projekt isplativosti i vezati onoga ko potpiše izgranju sa tim projektom. Propadne li projekat – otkloniti sa političke pozornice njegovog glavnog zagovornika! Ne treba razbacivati novac poreskih platiša!

 2. Čitam ovaj članak, pa mi pade na pamet stara italijanska kancona „Gondoli gondola“. Mislim da bi bila veoma podesna za marketing ovog projekta.
  Ta pjesma je osvojila drugo mjesto na Sanremu daleke 1962. god. i bila je u Herceg Novom veoma popularna. Sjećam se da je pravi stari Novljanin Drago Perčinović prolazeći stepeništem
  kraj ateljea „Foto Laforest“, na putu kući, pjevušio tu pjesmu. Bio je prezadovoljan kada bi mu se neko pridružio makar i zviždanjem tom muzičkom zadovoljstvu.
  Tekst pjesme je posvećen venecijanskoj gondoli. U to vrijeme 1962. je bilo par gondola i na plaži Bijela vila u HN. Bile su to kajaci od drveta, dobro su propuštali vodu, a iznajmljivao ih je ondašnji zakupnik plaže Dragičević. Mi smo ih na Škveru zvali – GONDULA.
  Pronašao sam na internetu tu pjesmu na internetu.
  GONDOLI’, GONDOLA’ – EL CANFIN – YouTube
  Veoma je melodična i podesna za pjevanje u horu:
  https://www.youtube.com/watch?v=Pk9qZJ8-_-Q

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here