Филм као разговор са ауторима из других земаља и култура

Биоскоп је битан, порука је филма “81 метар” летонског редитеља Јаниса Абелеа којим је синоћ у башти Куће Ива Андрића отворена такмичарска селекција документарног филма 35. Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала. У оквиру програма који доноси узбудљиве и непредвидиве приче, публика је уживала у пет остварења, а исто толико филмова биће приказано и сваке од наредних четири вечери.

“Ови догађаји су кључни за филм, за кинематографију уопште. Филмови се раде доста дуго и напорно, у њима учествује велики број људи и нужна је за филм та задња фаза, да буде приказан на фестивалима, да људи могу разговарати о томе, да постоји нека повратна информација. Сваки фестивал весели аутора филма и све који су учествовали”, казао је редитељ Анте Златко Столица, чији је есејистички документарац са елементима хорора, “Бабајања” синоћ приказан пред публиком у Херцег Новом. Он је изразио задовољство што је први пут на фестивалу у Херцег Новом, као и због чињенице да овај Фестивал својом селекцијом доприноси афирмацији документарног филма.

Уз летонски “81 метар” и хрватски “Бабајања” прве вечери су на програму били филмови аутора из Финске, Холандије и Аустрије: “Копно које се уздиже и спушта” Моне Пенанен, “У ритму ријечи” редитељке Елиане Естер Ботс и остварење Олге Косановић “Друже Тито, насљеђујем“.

Задовољство због повратка документараца на највећи фестивал филма у Црној Гори и један од најзначајнијих у региону, као и због чињенице да овај програм наставља да баштини интернационални карактер, исказао је селектор програма, Сеад Шаботић, редитељ који је своје прве озбиљне, професионалне филмове приказивао баш на овом Фестивалу.

Он је изразио задовољство због прилике да на Фестивалу из угла аутора чујемо како настају документарни филмови, зашто су се бавили баш таквим темама и естетикама. Како је напоменуо, међу гостима су, између осталих, Хуанита Онзага која је 2017. године награђена на фестивалу у Берлину, као и успјешна ауторка Мариа Силвиа Естеве из Гватемале.

“На Фестивалу се могу наћи филмови неких младих аутора чије вријеме тек долази. То су људи који су тек почели да стварају, којима су ово први озбиљни филмови, а који су током протеклих годину и по направили значајан успјех на фестивалском плану, те на тај начин имамо и филмове са Берлинала, Канског фестивала, Санденса-а и из Ротердама”, рекао је Шаботић.

Говорећи о остварењима која ће публика имати прилику да погледа у наредним данима, Шаботић је издвојио филм “Приручник” Павела Можара који, како је казао, комуницира са публиком на један врло снажан начин, затим краткометражни филм “Ноћ” значајног редитеља Цај Мин Лианга са Тајвана, као и остварење које у овом програму представља Црну Гору, “Мир наше госпе” редитеља Владимира Перовића.

-Сматрам да је неопходно да постоје фестивали овог типа, који баштине биоскоп на отвореном, али и биоскопске премијере у затвореном, да велики број људи долази да погледа филм, јер је то прави начин да неко ко је аутор искомуницира са неким из потпуно друге земље и друге културе”, поручио је Шаботић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here