Представљени протагонисти филмова „Келти“ и „Страхиња Бановић“

Екипа синоћ приказаног филма Келти и продуцент филмског остварења Страхиња Бановић, Мирослав Могоровић представили су се на данашњој конференцији за медије Филмског фестивала. 

Како је казала редитељка остварења „Келти“, Милица Томовић, филм доживљавају врло емотивно.

– Сваки пут након пројекције кад се деси да  нам неко приђе, сjетиш се да смо направили добру ствар. Није нестало и није се завршило и од 2021. се обнавља добра енергија, казала је Томовић. 

Фото: редитељка Милица Томовић

Јован Белобрковић који глуми симпатичног панкера, казао је да је Милицу упознао на студијама када је био велики кастинг и постали су и другари.

– Људе које Милица окупи усмјерени на исту ствар. Некад се деси да неко не ражмишља на исти начин, али увјек је породична атмосфера. Увјек је невјероватно искуство, казао је Белобрковић.

Фото: глумац Јован Белобрковић

Глумица Нада Шаргин казала је да су припреме пред снимање биле одличне.

– Радили смо импровизације, добили смо биографије ликова и од свакога читали биографију и мислили смо да ћемо да радимо сцене. Међутим, Милица није дала дијалоге него нас је водила у импровизације и то је било сјајно. Некад и непријатно , али смо баш због тих ствари ослобађали, казала Шаргин.

Фото: глумица Нада Шаргин

Филм „Страхиња Бановић” је прије годину имао свјетску премијеру у оквиру такмичарског програма фестивала на Карловим Варима, на којем су освојили чак пет награда.

Према ријечима продуцента филма Мирослава Могоровића филм је рефлексија мигрантске кризе мигрантске кризе, за коју су претпоставили да неће бити краткотрајна и да ће обиљежити један тренутак у историји цијеле Европе.

Фото: продуцент Мирослав Могоровић

– Бивша канцеларка Њемачке Ангела Меркел је казала да су мигранти нови Европљани и да треба да их сагледамо као оно што јесу – индивидуе,  а не само као статистички број неких људи, који негдје пролазе. Имајући у виду слично насљеђе са простора бивше Југославије, гдје смо имали доста избјеглица, који морали да мијењају мјесто боравка, осјетили смо посебну повезаност и емпатију, објашњава Могоровић.

Како додаје, мигранти у филму нису у служби политике, не шаље се политичка порука, већ топла љубавна прича, те је „Страхиња Бановић” први филм који о мигрантима говори као о индивидуама, чији су људски проблеми слични нашим.

ВЕЧЕРАС НА 35. ФФХН – МФФ

Фото: 35. ФФХН – МФФ

На програму херцегновског филмског фестивала, вечерас ће бити приказана четири дугометражна играна филма, пет документарних, шест студентских филмова, као и два пратећа програма.

На Канли кули, у оквиру такмичарске селекције дугометражног играног филма, биће приказан филм „Мурина” Антоанете Аламат Кусијановић и „Вера сања море” Калтрине Краснићи, са почетком у 20:30, односно 22:15 часова.

У селекцији Мреже фестивала Јадранске регије – Adriatic Audience Award, на тврђави Форте Маре, од 20:30 биће приказан филм „Рози мјесец” који потписује Floor Van Der Meulen, а од 22:15 часова остварење „Întregalde” аутора Radu Munteana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here