Европски тим за ХН: „Exit ili Exitus letalis“

Клуб одборника Европски тим за Херцег Нови  упутио је саопштење, које преносимо у цјелости.

-Минуо је дочек Нове године, без дочека у Херцег Новом. Речено је да је тај новац далеко сврсисходније усмјерити ка суграђанима у потреби и са тим се можемо сложити, у смислу приоритета. На крају, свједоци смо досадашњих дочека у Херцег Новом који су у поређењу са организацијом сусједних градова, потпуни фијаско.

Ипак, од првог дана упиремо прстом у лицемјерну позадину ове одлуке, а лицемјерје је постало очигледно релативно брзо. Под параваном покушаја изигравања доброчинства кроз помоћ социјално угроженима у износу од (можда) 20.000 еура, суптилно је провучена одлука да се за Празник мимозе организује чувени Еxит.

И звучало би обећавајуће. Нећемо правити дочек, помоћи ћемо својим суграђанима, а мјесец, два касније у склопу јединственог Празника мимозе правимо озбиљну прославу уводећи Херцег Нови на мапу дестинација са добром музичком сценом. У теорији, звучи сјајно. У пракси потврђује лицемјерје претходног геста.

Наиме, 25. фебруара у склопу Мимозе, на Тргу Николе Ђурковића ће се одржати концерт за који је опредијељено 120.000 еура. Не, није ријеч о тродневном фестивалу, већ о вечерњем концерту.

За новац одвојен за једно једино вече Празника мимозе, могао је бити организован и дочек и концерт за Мимозу и неупоредиво значајнија помоћ социјално угроженим лицима. Поставља се питање, у чијем је личном интересу овај парадокс? Бескрупулозно и провидно, концерт од неколико сати плаћен је преко шест пута више него што је издвојено за помоћ од новогодишњег програма.

И шта ћемо сад? „Уштедило се“ 20.000 еура од концерта за дочек, да би се помогло социјално угроженим, а непуна два мјесеца касније даје се 120.000 еура на неки други концерт.

И поред овог очигледног лицемјерја и парадокса, поставља се низ додатних питања: Да ли је ико анализирао оправданост оваквог улагања? Ко је циљна група? Да ли је мјерљив и предвиђен профит од наступа или се новац као и обично дијели како би искључиво појединци краткорочно профитирали и то на уштрб истих грађана, којима је тако великодушно удијељена скромна помоћ око Нове године, саопштено је из клуба одборника Европски тим за Херцег Нови.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here