Посебна трака за таксисте и аутобусе на Витаљини као рјешење за гужве?

Фото: https://www.instantstreetview.com

Таксисти из Херцег Новог, али и из Дубровника, страхују да ће ове љетње сезоне због гужви на граничним прелазима бити неисплативо возити госте у сусједну државу. Хрватска је од 1. јануара у Шенген зони, што повлачи строже контроле уласка у Европску унију.

Ситуација би могла да буде попут колапса који се догодио 20. августа прошле године, када је огромна колона возила блокирала саобраћај кад граничном прелазу Дебели бријег.

У такси удружењу из Конавала покренули су иницијативу да се на Витаљини отвори посебан прелаз само за таксисте и аутобусе, казао је за РТХН предсједник, Антонио Рачевић.

Антонио Рачевић

– Још нисмо добили никакву информацију, али надамо се да ће се наћи неко рјешење. Знам да је то међународна граница и да не можемо да кројимо законе, али то је један од наших предлога. Свакоме је тако нешто у интересу, јер сви живимо од туризма. Црној Гори је у интересу да ми довеземо госте, као што је и нама у интересу да из Црне Горе људи дођу у Дубровник – наводи он.

Уколико ријешење не буде спремно прије сезоне, из овог такси удружења тражиће партнерско у Херцег Новом, јер им је на првом мјесту услуга клијентима.

Власник такси компаније из Херцег Новог, Александар Вишњић прича да је регистровао фирму и у Хрватској, јер наши таксисти плаћају сваки прелазак границе по километру, али да ће је због предстојећих гужву вјероватно затворити.

Александар Вишњић

Сагласан је да треба покренути иницијативу, али истиче да Црна Гора као држава најприје треба да уреди пословање хрватских таксиста на својој територији.

– Можемо да покренемо иницијативу или радимо било шта, али то не зависи од нас. Хрватска је то уредила, ми не можемо да преузимамо њихове путнике. Кад превозимо њихове путнике, контроле су толико строге да бу стално плаћали казне, због чега смо одустали, док њихови таксист несметано долазе у Црну Гору и преузимају путнике. Али то је већ питање државе – наводи он.

Од сезоне очекује огромне гужве и сматра да би посебна трака за таксисте и аутобусе на Витаљини био само дио рјешења.

 – Зависи од контроле аутобуса, јер није мала ствар детаљно исконтролисати аутобус, а у сезони ту ће бити по 10-15 аутобуса. Опет ће ту бити великог чекања. Што се тиче таксија, у возилу је возач и још три или четири путника, па би контрола била много бржа – казао је Вишњић.

Ситуација од 20. августа прошле године примјер је и опомена надлежнима у двије државе да прије сезоне постигну рјешење.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here