Хотел Игало ускоро на лицитацији – правоснажна пресуда по тужби породице Ацовић

Након 43 године окончан је судски поступак по тужби породице Ацовић за поврат одузетог земљишта на којем је изграђен хотел Игало. Овај објекат који је у власништву Вектра Боке биће на лицитацији након што вјештак процијени вриједност имовине, потврдио је за РТХН правни заступник тужиоца Вукашин Шимрак. По судској пресуди потраживања Ацовића су око четири милиона еура са каматама.

Након дуготрајног судског поступка који се водио пред Основним, Вишим Врховним и Уставним судом пресуда по тужби породице Ацовић постала је прије мјесец и по правоснажна и извршна, казао је адвокат Вукашин Шимрак:

Адвокат Вукашин Шимрак

-С тим у вези покренут је поступак принудног извршења како би се наплатило потраживање Ацовића које са каматама износи око 4 милиона. Ради наплате тог потраживања опредијељена је продаја хотела Игало јер је још 2003. Суд одредио привремену мјеру забране отуђења и оптерећења хотела Игало ради обезбјеђења тог потраживања, казао је он.

Шимрак каже да је привремена мјера из 2003. године спасила хотел Игало од разних хипотека којима је оптерећена имовина Вектра Боке.

-Наравно ниједна банка није хтјела да конституше хипотеку на толико вриједном објекту ако већ има претходно обезбјеђење.Поступак извршења је почео, сада ће ићи процјена вриједности па јавна продаја.

Хотел Игало је, како објашњава, оптерећен  разним забиљежбама, парничких поступака и других потраживања, које је немогуће избрисати ни за 10 година.

-Има још забиљежби из УТРО Боке, прекинутих парничних поступака а да би се та забиљежба избрисала морао би се завршити поступак што  у овим околностима није могуће. Међутим, у оваквим околностима принудне продаје нови стицалац који на јавној продаји купи хотел Игало биће растерећен свих тих забиљежби. Значи, у извршном поступку јавни извршитељ предаје објекат стицаоцу без икаквих забиљежби. Ето прилике и за једну ваљану инвестицију у Херцег Новом, можда и највећу до сада, казао је Шимрак.

Како појашњава, од продаје хотела Игало, осим Ацовића, могли би се намирити сви повјериоци који имају извршне исправе а обезбјеђене су на том хотелском објекту. Шимрак очекује прву лицитацију за око мјесец.

Шта су све посједовали Ацовићи у Херцег Новом?

Александар Ацовић је прије Другог свјетског рата, заједно са Владетом Савчићем купио 44 хиљаде квадрата атрактивног земљишта од морске обале до садашње Јадранске магистрале у Игалу. На основу Закона о националазацији, половина тог плаца која је припала  Ацовићу, 1959. године је национализована, а осамдесетих година прошлог вијека његовим насљедницима је судском одлуком плаћено шест  хиљада квадрата тог земљишта.  Али за остатак никада није спроведен управни поступак, па је Општина Херцег Нови, као друштвену имовину  посјед уступила ХТП Бока која је на дијелу парцеле изградила хотел “Игало”.  

Међу огромном имовином тих породица били су хотел “Јадран” који је у бомбардовању током Другог свјетског рата срушен а налазио се на локацији данашње Градске кафане, парк  хотела “Бока” и простор у којем је била дискотека Теутина шпиља. У Игалу су породице Ацовић и Савчић које су биле у сродничком односу у сувласништву са Николом Станковићем били сувласници старог хотела који се налазио на локацији данашње прве фазе Института “Др Симо Милошевић”.

2 COMMENTS

  1. Ako su Acovici dobili presudu,dobili su samo zemljiste na kome je izgradjen Hotel Igalo.Nisu dobili hotel,pa ga ne mogu ni dat na licitaciju.Bojim se da ih neko zavlaci i uvlaci u nove pravne postupke.I hitel u Igalu dje je danas prva faza institut uvijek je pripadao porodici Jankovic,a ne Acovic

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here