ЕКСТЕРНИ ИСПИТИ НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ, ПОЧЕЛА ПРИПРЕМА ОСНОВАЦА ЗА МАТЕМАТИКУ

Резултати које основци остваре на екестерном испиту, бодују се за упис средње школе, уз општи успјех постигнут у 7., 8. и 9. разреду, одређене предмете који се додатно бодују те посебне успјехе као што су дипплома Луча или награде са такмичења. Екстерна провјера знања из ЦСБХ језика и књижености организована је 5. априла, из математике 6., а из изборног предмета 7. априла.

Како би основцима помогли да се спреме за можда најизазовнији испит, Удружење наставника математике (УНМЦГ) је и ове године организовало бесплатну онлајн припрему. За једну групу су данас почеле радионице, а за другу ће сутра, објашњава проф математике Данијела Јовановић из УНМЦГ.

– Ове године пријављено је око 450 ученика, мање него прошле године када их је било 800, али је за толики број пријављених претходне године разлог била корона и велики дио наставе онлајн па дјеца била несигурна у своје знање. Овог пута, како смо од 1. септембра у школским клупама и нисмо имали ниједан онлајн час, разумљиво је да имамо мање интересовања. Можда нисмо ни довољно добро одрадили маркетинг, мада смо се трудили да информацију пласирамо путем свих медија и по школама, казала је проф Јовановић.

Једна група дјеце већ данас ће имати прву у низу припремних радионица, а друга припрему почиње сутра, објашњава проф Јовановић и додаје да ће бити обавјештени мејлом о сатници, а тада ће им доставити и линк.

Имаће тачно шест једносатних радионица, онлајн, путем Тимс (Teams) платформе. Можда ће трајати и који минут дуже, али никако испод сат рада. Зашто шест радионица? Зато што нам се то прошле године показало као добра формула да се све понови што је обухваћено планом и програмом за екстерно тестирање.  

Истиче да су расположени и више да раде, ентузијазам, воља и жеља су присутни, али су потребна и макар минимална финансијска средства, која за сада немају, те им је у помоћ прискочило Удружење Родитеља, као платформа за медијску подршку.

Последња у низу радионица, у уторак, дан пред тестирање из математике, остављена је само за ученичка питања и тумачење одређених нејасноћа.

Трудили смо се, а и пракса нам то показује, да дјеца дан пред тестирање имају неко питање, недоумицу, и тог дана останемо најдуже са дјецом како бисмо им одговорили на сва питања, објашњава проф Јовановић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here