ЕКРАНИЗАЦИЈА РАДИО ДРАМЕ „КРАЉ И КАМЕНОРЕЗАЦ“ И ПРИЧЕ О БУДУЋНОСТИ ПОЗОРИШТА

Програм под називом „Позориште будућности“ премијерно доноси екранизацију радио драме „Краљ и каменорезац“, а потом и разговор са истакнутим познаваоцима позоришта о изазовима које будућност ставља пред овај сегмент умјетности и културе.

Радио драма „Краљ и каменорезац“, настала у копродукцији Херцегновског позоришта и РТХН, и емитована у оквиру ХАПСа 2020. године, доживјела је ново издање кроз екранизацију. Настала је на основу збирке прича „Тражим име“ Вишње Косовић, уз адаптацију колегинице Витке Вујновић, док су гласом улоге изнијели глумци Милош Пејовић, Горан Славић и Бојана Малиновска.

Како прича Милина Ковачевић из Херцегновског позоришта, дошли су на идеју да укључе нове технике и радио драму визуализују.

– Посао смо повјерили Николи Ћурчину, херцегновском умјетнику са којим Херцегновско позориште сарађује дуги низ година. Он је понудио сликање сцена инконтинуа да би оно што он бојом ставља на платно пратило радњу. То је сложен посао и доста модеран стваралачки процес који прати Ернесто Коларић, филмски аутор и студент Академије за филм и позориште на Цетињу, који ће урадити и монтажу. Након пројекције ствари се претачу у разговор о позоришту у будућности или будућим формама позоришта. Гост је Милош Латиновић, директор БИТЕФа, манифестације која је ове године имала назив „На ивици будућности“, казала је Ковачевић.

То значи, додаје Ковачевић, да је фестивал истраживао како умјетници данас, нарочито у пандемијским условима кризе у култури и свим осталим областима живота, виде развој позоришта, не само у контексту немогућности сусрета са публиком, него и будућем развоју технологија, вјештачке интелигенције и разних других питања.

Латиновић ће причу и илустровати примјерима из представа које су биле маркантне за илустрацију те теме са овогодишњег БИТЕФа. Учесници разговора биће и мр Вишња Косовић, филозоф и ауторка збирке прича, продуцент др Вук Вуковић и позоришни редитељ Зоран Ракочевић. Почетак програма је сутра вече (30.10.) у 20:00 сати, у Дворани Парк.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here