Џогановић: Фискализација издавања приватног смјештаја није компликован процес

Издаваоци приватног смјештаја у Херцег Новом од ове љетње сезоне у обавези су да фискализују дјелатност. У свим приморским градовима одржане су едукативне трибине, како би се грађанима приближио процес фискализације. Новљани су негодовали јер је кампања започета уочи почетка сезоне, али и зато што сматрају да је процес додатни трошак.

Фискализација је заправо дигитализација процеса наплате услуге издавања и плаћања пореза на те трансакције, потребна је само најновија биометријска лична карта.

Како за РТХН објашњава предсједница Удружења издаваоца приватног смјештаја, Бранка Џогановић, издаваоцима, који су физичка лица и нису у обавези да плаћају ПДВ, за фискализацију нису потребна фискална каса, нити штампач.

– Они треба да купе сертификат за фискализацију и сертификат за пријаву гостију, уколико га већ немају. Са сертификатом за фискализацију, што је заправо дигитални потпис, они остварују право за приступ СЕП порталу, који се налази на сајту Управе прихода, гдје креирају виртуелну продавницу и из које могу да припреме фактуру, коју треба да дају госту оног момента када приме новац – објашњава она. 

Ова опција се односи на безготовинско плаћање, код готовинског ситуација је слична, наводи Џогановић.

– У случају да гост плати готовински, да би издавалац искористио могућност за безготовиснку фискализацију, може у име госта, да уплати тај новац на свој рачун и да по истом поступку уради фактуру, коју из апликације може да пошаље госту на мејл, а она остаје сачувана у виртуелној продавници – појаснила је она.

Пореска управа пружа подршку путем телефона, мејла, као и онлајн преко апликација „Team Viewer“ и „Any Desk“, преко којих могу да приступе рачунару или паметном телефону сваког клијента и све подесе.

– Имамо више компанија које су изашле са програмима, односно дигиталним рјешењима, који обједињују све функције процеса фискализације и пријаве гостију. Мислим да треба само пронаћи одговарајуће рјешење и почети са примјено. То је што се тиче регистрованих издавалаца, али то би значи да би требало да се нерегистровани активирају и искористе оба процеса истовремено – сматра Џогановић.

Она је казала да на приморју послује око 70% нерегистрованих издавалаца, али да инспекцијски надзор и кажњавање нису начини на које би људе требало увести у легалне токове пословања, већ је потребно системски се позабавити овим проблемом.

Више о овој, кaо и о осталим темама везаним за издавање током љетње сезоне можете погледати у емисији „У четири ока“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here