Два капитална пројекта растеретиће саобраћајне гужве током љета

Изградња обилазнице око Херцег Новог и брзе саобраћајнице преко Бококоторског залива рјешења су за дугогодишњи проблем саобраћајног загушења током љетне сезоне у овом дијелу Црне Горе.

Оба пројекта ушла су у капитални буџет државе. Пројектант за израду пројекта обилазнице изнад Сушћепана, преко Пода до Зеленике је изабран, то је фирма „Civil Engineer“, док предузеће „Монтепут“ током ове године планира израду пројектног задатка за брзу саобраћајницу.

Према ријечима предједника Општине Херцег Нови Стевана Катића, пројектант ће ускоро представити прелиминарну трасу обилазнице.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

– Очекујем негдје до маја или јуна да пројектна документација буде завршена, да добијемо трасу обилазнице, како би онда расписали тендер за одабир извођача радова, што смо договорили на састанку са директором Управе за капиталне пројекте прије неколико дана у Подгорици. Процјена је негдје око 25 милиона еура – наводи он.

Катић подсјећа да је овај пројекат локална управа кандидовала за капитални буџет државе још 2022. године, када су средства и обезбјеђена.

Након израде главног пројекта у сарадњи са надлежним државним органима почеће процес експропријације земљишта, јер траса пролази кроз приватну својину, али и кроз неизграђени дио залеђа, што оставља простор за даље ширење града и нове инвестиције.

– Паралелно са тиме тренутно радимо и на изради пројектног задатка, односно планске документације и одлуке о изградњи обејката од општег интереса, да би ту трасу наставили од Сасовића ка херцегновској ривијери, до границе са општином Котор, од прилике код Мориња. То је друга фаза те локалне обилазнице, која ће умногоме допринијети да се растерети Јадранска магистрала – објашњава Катић.

Влада Црне Горе је на последњој сједници дала сагласност на План рада предузећа „Монтепут“ за 2024. годину. Међу планираним инвестицијама је израда пројектног задатка, а након тога и расписивање тендера за креирање идејног рјешења брзе саобраћајнице која ће прећи преко Бококоторског залива и њен завршетак и ревизија крајем године. Дужина брзе саобраћајнице зависиће од коначног избора варијантног рјешења.

2 COMMENTS

  1. Prvo vi nacerajte gradjane da postuju one nadvoznjake k9je ste napravili, topla,zelenika, bijela. Kad naplatite 10 kazni za prolazak mimo njega, ostali ce pratit. Na ostale pjesacke prelaze postaviti semafore, povecati dozvoljenu brzinu za 10kmh. I rijesite problem djelimicno dok ne zavrsite kapitalne investicije. A ne svake godine čep, Od kamenara do debelog brijega.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here