ДР КОМАР: ЗАПОСЛЕНИ СА ПОЗИТИВНИМ ТЕСТОМ НИСУ РАДИЛИ НИЈЕДНОГ МИНУТА

На саопштење ОО ДПС Херцег Нови реговао је директор Дома здравља др Горан Комар и истакао да ниједан упосленик ни једног минута није радио са позитивним тестом. Његово реаговање преносимо у цјелости:

-Цијенимо да је изјава политичке организације учињена из искрене и дубоке бриге за здравље суграђана и статус наше установе. Ова установа пролази најтежи период у својој историји који захтијева крајње исцрпљивање медицинских и немедицинских  радника.

У овој установи у KОВИД амбуланте, редовне амбуланте, кућне посјете KОВИД обољелима и другим обољелима, масовне имунизације у стационарном пункту и мобилним јединицама свакодневно од првог дана KОВИД епидемије улазе чланови Управе Дома здравља, укључујући и директора и главну сестру Дома здравља.

Чине се потпуни напори да се одржи рад установе у свим сегментима. Све вријеме тече ефикасна сарадња са најоперативнијим носиоцима поступка сузбијања КОВИД епидемије, укључујући Министарство здравља. Такође, све вријеме у замасима епидемије установа се суочава са одуствовањем својих кадрова. Биохемијска лабораторија је протеклих дана стизала до двоје извршилаца, а одсуствовања медицинских техничара због обољевања можемо означити као масовно. Изостајања искусних техничара надомјештају се веома често млађима који се убрзано обучавају за рад на рачунарима и свим осталим поступцима из њиховог дјелокруга. Припадници свих служби Дома здравља показују високи радни елан и восоку радну кондицију.

ЈЗУ Дом здравља строго води рачуна о стању здравља својих упосленика на начин да се редовно врше тестирања запослених код појаве симптома. Веома често, а последњих дана све чешће суочавамо се са појавом интерференције КОВИД инфекције и баналних респираторних инфекција и то је чињеница која, искуствено, побуђује наду да ће се и овај замах КОВИД болести поступно стишавати. Ниједан запослени у овој установи ниједне минуте није радио са позитивним антигенским тестом нити ПЦР тестом. О томе се строго води рачуна. Свим запосленима је у свакој ситуацији код појаве најдискретнијих симптома прехладе од стране руководства установе сугерисано да првенствено воде рачуна о своме здрављу и да приступе одговарајућем тестирању.

ЈЗУ Дом здравља који у својим редовима има значајан број љекара практичара такође има у виду могућност да се радник који је погођен комон колд инфекцијом у процесу рада и могућих дотицаја са КОВИД инфицираним зарази КОВИД вирусом и да постане позитиван. У питању су динамични процеси који се у свакодневном раду, приликом масовног обољевања суграђана који гравитирају у нашој установи, могу ограничено испратити. Ипак и у том смјеру улажемо највеће напоре. Дакле, још једном понављамо ниједан упосленик ниједног минута није радио са позитивним тестом.

ЈЗУ Дом здравља Херцег Нови је успоставио режим одсуствовања -боловања КОВИД позитивних на начин да је дан дијагностиковања цијенио као нулти дан, додајући још 10 дана одсуства (до приспјећа нових инструкција здравствених власти). На тај начин ускратили смо установи предрагоцијено учешће сваког радника у ситуацији каткада драматичног дефицита, наведено је у саопштењу директора Дома здравља доктора Горана Комара.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here