УНИЈА СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА: ИНИЦИЈАТИВА ЗА ФОРМИРАЊЕ САВЈЕТА ЗА ДОСТОЈАНСТВЕН РАД

Унија слободних синдиката Црне Горе затражила је од Владе Црне Горе да формира савјет за достојанствени рад као стално тијело а не, како је најављено, координационо тијело за праћење програма „Европа сад“.

Иницијатива за формирање савјета за достојанствен рад упућена је предсједнику Владе Црне Горе, како би се боље контролисали црногорски послодавци.

Премар ријечима Секретара УССЦГ Срђа Кековић  чекали су да ли ће програм Европа сад проћи јер је био на клацкалици.

-Сада када се то десило покренули смо иницијативу о формирању једног сталног тијела умјесто оног за борбу против корупције на високом нивоу. Преко тог савјета би мобилисали све институције како би заштитили запослене од друштвено неодговорних  послодаваца. 

Кековић очекују да Влада изађе у сусрет њиховом захтјеву.

-Имали званичан став предсједника Владе да ће у четвртак на сједници Владе бити формирано координационо тијело које ће се бавити имплементацијом програма Европа сад. Ми сматрамо да је управо то тренутак да се формира Савјет за достојанствени рад који ће се у једном сегменту своје надлежности бавити имплементацијом програма Европа сад и минималним зарадама од 450 еура.

УССЦГ има пуно дојава о малверзацијама и избјегавању обавеза из програма Европа сад.

– Ми након усвајања добијамо позиве које ми даље пласирамо. Не представљамо особе и наше чланове који су нам се јавили, јер нам кажу да су послодавци почели да траже од запослених да им дио зараде у кешу врате на руке.  Закон о раду прописује да зараду запосленом исплаћује искључиво преко текућег рачуна. 

Због оваквих злоупотреба неопходно је формирати Савјет за достојанствен рад, поручује Кековић, како би држава добила још један механизам за борбу са неодговорним послодавцима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here