РЕГИОНАЛНО СВЕОБУХВАТНО ЕКОНОМСКО ПАРТНЕРТСВО ДОПРИНОСИ ПОВЕЋАЊУ ЕКОНОМСКЕ ИНТЕГРИСАНОСТИ РЕГИОНА

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co. Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Kине.

Пише: др Ивона Лађевац, замјеница директора Института за међународну политику и привреду

Првим даном 2022. године ступио је на снагу Споразум о регионалном свеобухватном економском партнерству (Regional Comprehensive Economic Partnership – RCEP) потписан 15. новембра 2020. године. Њиме су државе потписнице – Кина, Јужна Кореја, Јапан, Вијетнам, Филипини, Камбоџа, Брунеји, Мијанмар, Лаос, Тајланд, Малезија, Сингапур, Индонезија, Аустралија и Нови Зеланд – створиле највећу зону слободне трговине на свету.
Будући да се ради о подручју које насељава готово трећина свјетске популације и у коме настаје трећина свјетског БДП-а, може се само нагађати у којој мери ће РЦЕП након првих годину дана примјене трансформисати прекогранично пословање чланица и повећати економску интегрисаност региона. Ништа мање значајне су и политичке конотације овог споразума.
Најприје, Споразум о регионалном свеобухватном економском партнерству представља први споразум о слободној трговини који је окупио Кину, Јапан и Јужну Кореју. Кина са Јапаном и Јужном Корејом, иако представљају њеног трећег, односно петог трговинског партнера, до сада није имала билатералне споразуме ове врсте, већ само уско спецификоване трговинске. Овим кораком стичу се услови да се и њихови међусобни односи унаприједе. С обзиром на чињеницу да, у свјетским оквирима посматрано, све три земље представљају технолошке и производне силе, може се само претпоставити какав ће замах глобалној економији дати њихова сарадња.
Сљедеће, познато је да РЦЕП под својим окриљем има и државе чланице АСЕАН-а и оне које то нису. Под новим околностима, створени су услови који ће омогућити и оним државама које нису пратиле економски развој водећих држава југоисточне Азије да знатно напредују. Тај процес неће бити брз, али услови за његово остваривање сада постоје.
Упркос неких оцјена да одредбе РЦЕП-а, иако бројне (консолидовани текст Споразума у пдф формату без пратећих анекса има 510 страна), нису претјерано стриктне, постављена правила о међусобној трговини, интелектуалном власништву и патентима, интернет-продаји и тржишној утакмици, временом ће довести и до укидања око 90 одсто царина које су тренутно на снази у овом региону. Нема разлога за сумњу да ће он и врло брзо цијелу Азију претворити у кохерентну трговинску зону.
С обзиром на чињеницу да су пољопривреда и сектор услуга тек у назнакама покривени, могло би се очекивати да ће у догледно вријеме и ове области бити подробније регулисане.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here