ДПС ХН: Долазак патријарха Српске цркве прате пропагандни спинови и ирационалне амбиције локалних домаћина

Саопштење за јавност упутили су из ОО Демократске партије социјалиста Херцег Нови:

-Долазак патријарха православне Цркве Србије господина Порфирија у Херцег Нови је значајан догађај, без обзира на модификоване и историјски упитне историјске чињенице и сигурно је да ће Херцег Нови бити добар домаћин, као и свима и свакоме током свог историјског трајања.

Патријарх долази у посјету подружници православне Цркве Србије и ту нема ничега спорног. Спорни су и зачуђујући, па и узнемиравајући медијски спинови и флоскуле и реакције већ познате пропагандне машинерије.

Уз много трогателне помпе тврди се да је ово прва посјета патријарха Херцег Новом послије више деценија а сви знамо да је био ономад, неком својом работом, приватном или службеном, не улазимо у то. Дакле, не говори се истина.

Локални црквени службеници оглашавају се у медијима и призивају сјећања и поређења са владиком Николајем Велимировићем који је неко вријеме боравио у Херцег Новом, што је најблаже речено неумјесно јер наречени владика Николај има врло контроверзну историјску функцију и тумачења која сигурно не би годили актуелном патријарху. Но, локалци су се потрудили да се истакну.

Надаље, из Херцег Новог, опет посредством локалних телала призива се поход на Ловћен и маузолеј, не би ли се вратила капела, не Његошева него Карађорђевића. Доливање уља, не би ли прокипило и прекипило. Зашто то, чему то?

Напослијетку, врло индикативан је и наслов приредбе, са народним весељем како се плакатира. Ђедов сабор од Дунава до мора сињега! Иако нам је јасна алузија, чини се да су организатори надмашили чак и покојног Амфилохија Радовића, који, колико је познато никада није имао толике и такве територијалне амбиције. Дунав је велика европска ријека, а море, море сиње је ирационална накана, чак и за локално православље склоно ирационалном.

Треба ли још једном рећи да у овим мање или више сакривеним пријетњама и назнакама малигних амбиција здушно и сервилно учествује локална власт, дајући тако легитимитет нечему што не може имати легитимитет, наведено је у саопштењу Општинског одбора ДПС Херцег Нови.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here