35. ФФХН – МФФ: Претпоследње вече обиљежили филмови Душана Касалице и Доминика Менцеја

У оквиру такмичарске селекције дугометражног филма 35. Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала публика на Канли кули имала је прилику да погледа филмове „Елегија ловора” и „Јахачи”.

Филм „Елегија ловора” говори о отменом универзитетском професору Филипу који одлази на одмор са супругом. Након неколико дана проведених у угодном али монотоном амбијенту хотелске бање, њихов наизглед идеалан брак се завршава. Чини се да Филипов живот пропада, али наоружан самопоуздањем, он сваку нову животну ситуацију прихвата са необичном лакоћом. Филип бјежи од проблема у мало село и дубоку шуму, гдје ће срести мајку и заљубити се у дјевојку која је некада била змија.

Сценариста и редитељ, Душан Касалица истиче да филм говори о средњој класи из времена бивше Југославије која је на заласку или је уопште више нема.

– Филм јесте једне специфичне структуре и израза. Видим да људи који буду отворени за ту врсту нарације и ту врсту третмана ове теме прихвате филм, јер просто он има елемената и посвете разним филмским жанровима и односа ка филмском језику на који људи пристану да га прате али и тај контекст приче брачног пара у филму – каже Касалица.

Франо Ласић истиче да је сценарио филма добар и да му је одмах било јасно да га је написао неко ко зна писати.

– Врло је важно, ако хоћете направити филм, имати добар сценарио. Кад сам добио текст заинтригирала ме та тема јер сам рођен и живио сам у том периоду, потпуно ми је било јасно шта је редитељ хтио показати тим филмом. Сви смо свједоци пропадања тог средњег слоја који је основа сваког друштва – наводи он.

Осим „Елегије ловора“ публика је погледа и филм „Јахачи” чија радња је смјештена у Словенији, на прољеће 1999. године. Два пријатеља из малога села одлучили су да трансформишу мопеде у чопере и да крену на пут. У потрази за слободом и љубављу, путују кроз снове о прошлости и визије будућности. Вођени лудим импулсима и прогоњени конзервативним калупима традиције, почињу да схватају ствари које претходно нису могли ни замислити. На путу кроз Словенију и Хрватску – земље које су се управо отцијепиле од Југославије – прати их млада, одбјегла жена мистериозне прошлости и стари бајкер, који је обишао свијет у потрази за слободом. Кроз заједничка искуства они једни другима и сами себи постављају изазове који прекидају њихове везе са прошлошћу и отварају пут за нешто ново. Али, тај пут је превртљив и, уз изненадну смрт једног од сапутника, ставља пријатељство на провјеру. 

Редитељ филма, Доминик Менцеј истакао је да је јако задовољан како је кренуо фестивалски живот филма.

– За сада имамо само позитивне реакције публике. Имали смо срећу што је улогу у филму прихватио и Никола Којо. Ријеч је о великом професионалцу и на сету са осталим глумцима је сарађивао као да се познају цијели живот. Много је помогао млађим колегама – казао је Менцеј.

Последње вече фестивал биће приказан филм „Троугао туге” редитеља Рубена Остлунда, добитник Златне палме на фестивалу у Кану.

Комплетан програм можете наћи на сајту www.filmfestival.me, као и на друштвеним мрежама Фестивала.

Покровитељи 35. Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала су Министарство културе и медија Црне Горе и Општина Херцег Нови, а извршни продуцент Јавна установа културе „Херцег-фест“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here