Дио радника Института одустао од најављеног штрајка, Марић тврди да није било пријетњи отказом

Kувари, конобари и собарице Института „Др Симо Милошевић“, одустали су од штрајка који је био најављен за данас. Они су јуче најавили да ће обуставити спремање и служење хране гостима изузев непокретним пацијентима и дјеци.

По тврдњама једног од запослених, Ненада Видаковића, од најављеног протеста су одустали под пријетњама отказом.

-Одустали смо  јер су дали једну плату и обећали наредних дана другу. Имали смо пријетње од стране директора што је жалосно да пријете отказом људима који  као ја, раде 38 година овдје.  Ми смо тражили оно што смо зарадили, своје плате. Зарадили смо обје плате. До 20. августа  је требало да буде и друга плата. Прошла су три дана, наводно чекају уплату. Директор је звао да нам пријети да одустанемо од штрајка, казао је Видаковић.

Ненад Видаковић

Наводи да отказ вјероватно не би добило 130 људи али је био циљ да се уплаше.

-Ако не буде до 1. септембра плата тражићемо поново. Жалосно је да сваки пут ми морамо да сакупљамо потписе да би он дао плату. Имамо преко 600 гостију и питамо се гдје паре иду. Добављачима се ништа не плаћа, тек је сада Волију уплаћен дио и сада се исплаћују добавке на дневном нивоу, казао је за РТХН Видаковић.

В.д. директора Саво Марић казао је да се нада да су свијест и савјест утицали на то да људи одустану од штрајка. Тврди да није било пријетњи већ да је радницима послао једно упозорење које би требало да схвате као правну поуку.

-Јуче је дошла група од 120 Норвежана и било би ружно да они и сви други пацијенти, не мање важни, не добију данас оброке. О притисцима о којима причају стварно не знам. Јуче нисам нисам разговарао са радницима угоститељства. Истина је да сам послао једно упозорење и то је једна правна поука и за њих и за мене лично, шта се може десити ако се уради нешто једнострано, односно ако се налог послодавца не испуни на прави начин. То тако и треба да схвате а не као пријетњу. У том упозорењу и пише да људски схватамо све оно што су до сада издржали чекајући плате али и да они морају мало више да вреднују труд људи да се обезбиједе плате, казао је Марић.

др Саво Марић

Наводи да је прошле седмице, када је разговарао са радницима, било много теже стање јер су касниле три плате и да не схвата чему тензије данас након уплате мајске и јунске плате.

-У петак је била мајска, јуче јунска и фактички дугујемо јулску плату која касни три дана јер плате исплаћујемо 20. у мјесецу. Да нису биле мајска и јунска плата ја бих исто разговарао са тим људима и они би имали већу подршку. И сада је имају и зато ми смета таква врста њиховог обраћања јер све је покушано у разговору и без икакве пријетње. Упозорење је правно састављено и само је правна поука и за њих и за мене да се не изненаде ако буде нешто слично. Не знам чему то води да и даље правимо тензије и не знам због чега. Да ли је то оркестрирано са неке адресе  да се тако понашају и поред свега, казао је Марић.

Наводи и да је менаџмент показао да жели да ријеши проблем.

-Очекивала се и та уплата од 600 000 само не може да се нађе начин да тај новац буде пребачен на  рачун Института, рекао је Марић.

Подсјећа и да је Колективни  уговор усаглашен између менаџмента, одбора директора и представника синдиката.

-Та одлука је сада на Влади и ја поново упућујем молбу да на  колективни уговор што прије дају сагласност. И на том плану се ради што се тиче нас, да одрадимо оно што је до нас.

Марић поручује да није добро да иду лоше поруке и са једне и са друге стране и да је потребно да сви имају осјећај и за предузеће и за веома  важан програм са Норвежанима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here