На Тргу о ћирилице одржан програм поводом 169 година од оснивања Цетињске богословије

Најстарија средњошколска установа у Црној Гори чији је рад обновљен деведесетих година трудом Митрополита Амфилохија, Цетињска Богословија, лауреат јубиларне манифестације представљена је синоћ у оквиру осме вечере Трга од ћирилице.

На почетку програма приказан је филм цетињских богослова, припремљен поводом три деценије од обнове ове најстарије средњошколске установе у Црној Гори. Живот у Богословском интернату је припрема за реални живот, а упућеност на заједницу је срж црквеног живота, казао је Ђакон Павле Љешковић

– За младића који се припрема за свештеничку службу, ту се налази тачно оно што треба за његову душу. Нема никаквих наслага, сувишних момената, детаља који би могли да оптерете његову ум и душу, казао је Љешковић.

Богословија као образовна установа је специфична по томе што је свештенички позив, коме она претходи, у суштини –служба , казао је протојереј Немања Кривокапић

Свештеничка служба је служба, која подразумјева не само знање већ давање цијелога себе увијек и у сваком тренутку. Само припремање за службу , а што представља Богословија, чини је великом, казао је Кривокапић.

У бићу цркве је школа, односно књига. Новојудејство, ислам, па хришћанство у свим конфесијама  казао је дугогодишњи ректор Цетињске богословије Гојко Перовић.

-Почетна прича о Авраму кога људи исламске вјероисповјести зову Ибрахим, а Јевреји Абрахам иде из тог једног извјештаја постања. И та књига стоји у центру старог и новог завјета и почиње све од те књиге. све почиње и завршава књигом,  казао је Перовић.

Од обнове рада 1992.године благословом митрополита Амфилохија, Цетињску Богословију, овогодишњег лауреата завршило је до сада 440 ученика.
Од 21 сат у порти храма на Топлој програм Савремени човјек пред искушењима антихристовских идеологија – борба за нашу дјецу”.  У програму ће учествовати др Влајко Пановић из Београда и о. Павле Божовић, подгорички парох.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here