Дани европске баштине: Предшколци и основци у обиласку новских тврђава

Предшколци ЈПУ „Наша радост“ и основци другог и трећег разреда матичне школе „Дашо Павичић“ и подручних одјељења Суторине и Игала обишли су данас новске тврђаве Канли кулу и Форте Маре, у оквиру програма обиљежавања Дана европске баштине, који организује Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови.

Како је договорено, тврђаву Форте Маре ће и сјутра обићи око стотину ђака ОШ “Дашо Павичић”, како би се детаљније упознали са овим дијелом културне баштине нашег града.

Подсјећамо, у склопу програма обиљежавања Дана европске баштине, вечерас у 19.30 ће у башти Музеја Мирко Комненовић бити уприличен програм „Сторија о новским тврђавама”, гђе ће о градским фортификацијама говорити др Илија Лалошевић, професор Архитектонског факултета Универзитета Црне Горе који је докторирао на тему “Фортификациона архитектура Боке Которске од XV до краја XVIII вијека”, и Радојица Павићевић, аутор књиге “WERK – Аустроугарске тврђаве у Црној Гори” за коју је добио аустријско одликовање за очување културне баштине.
Такође, сјутра вече ће у башти Куће нобеловца Ива Андрића бити приказан документарни филм „Бока-тврђава“ , од 19.30. Филм се бави темом фортификација у Боки которској насталих у периоду аустроугарске владавине над тим простором. Потписују га редитељ Данило Вујачић и сценариста Петар Попадић, снимљен је у продукцији организације „КОД“, а подршку реализацији пружио је и Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови.

У пјешачкој зони Његошеве улице постављена је и изложба на отвореном „Тврђаве Новог, некад и сад“, до 07. октобра. Поставка свједочи о изгледу новских тврђава у прошлости и данас, а фотографије које су дио тог колажа уступили су: Архив Херцег Нови, Радојица Павићевић, фотографи Милош Самарџић, Звездана Кујовић и Вук Илић.

Поводом обиљежавања Дана европске баштине, Секретаријат за културу и образовање у сарадњи са васпитно-образовним установама на територији града реализује ликовни конкурс „Новске тврђаве у очима дјетета“, за предшколце и основце. Конкурс је отворен до 20. октобра.

Извор: Прес служба Општине

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here