Дамјановић: Размотрити прелазак Института „Др Симо Милошевић“ у стопроцентно власништво државе

Министар финансија Александар Дамјановић казао је у јутарњем програму „Добро јутро Црна Горо“ да је за сада спријечено увођење стечаја у Институту „Др Симо Милошевић“ у Игалу, али да осим дуга према Србији Институт има и порески дуг, дуг према ИРФ-У, комерцијалним банкама, добављачима, те да се у рјешавање овог проблема морају укључити сви релевантни фактори у нашој земљи. Једно од рјешења може бити, како каже, прелазак Института у стопроцентно власништво државе.

Дамјановић се јуче састао са својим колегом из Србије, Синишом Малим. Казао је да је циљ Министарства финансија био да Институт избјегне стечај, у чему се, за сада успјело.

ФОТО МФ: Александар Дамјановић и Синиша Мали

-Договорено је да у Институт неће бити уведен у стечај. Ради се о милионском дугу, али тај сценарио смо успјели за сада да спријечимо и договорили смо да се то питање што прије ријеши. Постоји и одређени дуг Републике Србије који би дјелимично могао да компезује овај дуг, на Влади ћемо покренути ово питање. Осим овога Институт има и порески дуг, према ИРФ-у, комерцијалним банкама и добављачима, и укупан дуг је око неких 30 милиона еура. Сценарио је проблематичан и на овај начин Институт не може да послује, казао је Дамјановић.

Каже да држава Србија није заинтересована да буде у сувласничкој структури али да су се сложили да је добра идеја да се осигураници Фонда за здравство Републике Србије лијече у Игалу.

Подсјетио је да је раније постојао такав уговор и да је у том периоду Институт имао рекордне приходе.

Као једно од рјешења ситуације у Институту, Дамјановић види у откупу акција а у том случају држава би имала стопроцентно власништво.

-Знате да је Институт 45 одсто у власништву мањинских акционара. Није лако ићи у процес откупа тих акција, али онда би се могао Институт претворити у Јавну болницу. Да то онда буде градска болница Херцег Нови. Ово је изузетно сложен проблем који је наслијеђен и производ је вишедеценијског занемаривања. Свака директна државна помоћ је незаконита, и морамо наћи модел који дугорочно ријешити ово питање, сматра Дамјановић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here